latinica  ћирилица
07/07/2020 |  17:38 | Autor: SRNA

Ministarstvo pravde: Reakcija Sarajeva na presudu Mujanoviću - pokušaj politizacije

Za Srbiju procesuiranje ratnih zločine nije i ne može biti pitanje dnevne politike, nego pitanje vladavine prava, a protest BiH zbor presude Huseinu Mujanoviću je pokušaj politizacije borbe protiv ratnih zločina, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srbije.
Vlada Srbije - Foto: RTRS
Vlada SrbijeFoto: RTRS

Ministarstvo pravde Srbije oglasilo se povodom protestne note koju je BiH uputila Srbiji zbog prvostepene presude koju je Viši sud u Beogradu juče izrekao Mujanoviću za zločine nad Srbima u Hrasnici 1992. godine.

U saopštenju ovo ministarstvo ističe da su, shodno Ustavu Srbije, javna tužilaštva i sudovi u Srbiji samostalni i nezavisni u radu i da postupaju u skladu sa zakonima Srbije i potvrđenim međunarodnim ugovorima i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

- Uzimajući to u obzir, protest koji je uputila BiH predstavlja pokušaj politizacije borbe protiv ratnih zločina, koja se u Srbiji nalazi u rukama pravosudnih organa, a ne u rukama dnevne politike - naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo pravde Srbije ukazuje da stub savremenog pravnog poretka i vladavine prava počiva na tome da nijedno krivično djelo koje se ma gde izvrši ne smije da ostane nekažnjeno, što se posebno odnosi na teške zločine protiv međunarodnog humanitarnog prava.

Iz tog razloga, ističe se u saopštenju, Srbija je u svom Ustavu i zakonodavstvu prihvatila nezastarijevanje za gonjenje krivičnih djela ratnih zločina, kao i univerzalnu nadležnost u pogledu teritorijalne primjene krivičnog zakonodavstva Srbije.

- Iz toga proističe da se u slučaju procesuiranja ratnih zločina primjenjuje krivično zakonodavstvo Srbije bez obzira da li su se zločini dogodili na teritoriji Srbije ili na nekom drugom mjestu - navode iz Ministarstva pravde Srbije.

Na taj način, piše u saopštenju, onemogućeno je izbjegavanje krivične odgovornosti lica osumnjičenih za ratne zločine bjekstvom u neku drugu državu ili pozivanjem na teritorijalnu primjenu zakona.

Uzimajući to u obzir, podsjeća se u saopštenju, zakoni Srbije su proklamovali univerzalnu nadležnost za procesuiranje ratnih zločina, a naročito zločina koji su se dogodili u ratovima na teritoriji bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Iz Ministarstva ističu da su u skladu sa navedenim postupili i specijalizovani državni organi Srbije za suzbijanje ratnih zločina - Tužilaštvo za ratne zločine i Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine u postupku protiv bivšeg komandanta takozvane Armije BiH Huseina Mujanovića.

U saopštenju se napominje da je Mujanovića Viši sud u Beogradu juče prvostepeno osudio na 10 godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1992. godine u logoru Hrasnica kod Sarajeva.

- Da je Srbija nedvosmisleno posvećena borbi protiv nekažnjivosti za najsvirepija djela protiv čovječnosti govori i to da u Srbiji postoje specijalizovani državni organi za procesuiranje ratnih zločina na teritoriji bivše Јugoslavije - naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da su pravosudni organi Srbije pokazali spremnost da jednako procesuiraju sva lica, bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost.

- U skladu s tim, Srbija je usvojila i Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, koja je donesena u saradnji sa EU - ističu iz Ministarstva pravde.

Ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković danas je uputila protestnu notu Srbiji zbog presude Višeg suda u Beogradu kojom je bivši komandant takozvane Armije BiH Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad Srbima.

Nakon toga predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turković ambasadora BiH u Beogradu Aidu Smajić na konsultacije u Sarajevo