latinica  ћирилица
07/07/2020 |  18:22 ⇒ 19:26 | Autor: SRNA

Višković: Pomoć realnom sektoru dala značajne rezultate (FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas na Јahorini da su Vladine mjere pomoći realnom sektoru u protekla tri mjeseca dale značajne rezultate i da će Vlada i dalje biti partner poslovnoj zajednici.
Јahorina: Okrugli sto na temu „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?“ (Foto: Vlada Srpske) - Foto: Twitter
Јahorina: Okrugli sto na temu „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?“ (Foto: Vlada Srpske)Foto: Twitter

Višković je istakao da se Vlada Srpske može pohvaliti da je jedna od vlada u regionu koja ima najmanji broj ljudi koji su ostali bez posla u toku epidemije virusa korona i našli se na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, jer su u prethodna tri mjeseca plaćali najniže plate i doprinose i tako pomogli realnom sektoru.

- To namjeravamo raditi u određenim segmentima ili određenim privrednim granama i u narednom periodu - rekao je Višković novinarima prije početka okruglog stola o temi "Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?".

On je istakao da će danas na Јahorini čuti ljude iz realnog sektora kako i na koji način posluju u otežanim uslovima izazvanim virusom korona.

Višković je naveo da će sve te probleme evidentirati, analizirati i u skladu sa mogućnostima učiniti sve da pomognu realnom sektoru da zadrže radnike.

On je naglasio da su radnici ta pokretačka snaga koja Srpskoj treba danas, sutra i kada virus bude iza nas, jer su oni nosioci razvoja Republike. Višković je rekao da će sagledati svako pojedinačno preduzeće, svakog privrednika i da vide kome u datom momentu šta treba pomoći.

- Vlada će i dalje biti partner poslovnoj zajednici i biće 24 časa otvorena vrata za naše ljude koji će moći od resornih ministarstava i institucija Republike Srpske da zatraže određenu pomoć. Značajnu pomoć u prevazilaženju problema u realnom sektoru u narednom periodu očekujem od Savjeta ministara, tamo je naš kadar, predsjedavajući Savjeta ministara na čelu sa srpskim članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, značajan broj problema koji mogu da se pojave u realnom sektoru i koji treba da se rješava, rješavaće i Vlada Srpske ali sa institucijama na nivou BiH, odnosno sa Savjetom ministara.

On je dodao da sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske njeguju i imaju korektnu saradnju, kao i sa Privrednom komorom i sindikatima.

Okrugli sto o temi "Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?" otvorio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Osim Viškovića, gosti okruglog stola su ministar finansija Zora Vidović, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srđan Rajčević, kao i predstavnici lokalnih zajednica i privrednici iz ovog dijela Republike Srpske.

Ovaj skup realizovan je uz podršku projekta "Јačanje kapaciteta vladinih institucija za uključivanje organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka u BiH", koji podržava EU.