latinica  ћирилица
07/07/2020 |  19:23 ⇒ 08/07/2020 | 00:57 | Autor: RTRS

Diplomatski rat Sarajeva i Beograda zbog presude za ratni zločin u Hrasnici (VIDEO)

Presuda od 10 godina zatvora za nekadašnjeg upravnika logora u Hrasnici Huseina Mujanovića, kojeg je Viši sud u Beogradu oglasio krivim za ratne zločine počinjene nad Srbima, prouzrokovala je pravi diplomatski rat Beograda i Sarajeva.
Husein Mujanović - Foto: dnevni avaz
Husein MujanovićFoto: dnevni avaz

Dok predstavnici Bošnjaka u zajedničkim institucijama BiH šalju protestnu diplomatsku notu, zvanični Beograd odgovara da se Srbija neće izvinjavati zbog presude onima koji su u Sarajevu ubijali Srbe.

Predstavnici Republike Srpske u ovim događajima vide još jedan dokaz da pravosuđe BiH štiti počinioce ratnih zločina nad Srbima.

Zadovoljan presudom Suda u Beogradu Huseinu Mujanoviću, predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić se nada da će ovaj događaj, najzad, ohrabriti i ostale pravosudne institucije u pronalasku i kažnjavanju počinilaca ratnih zločina nad Srbima.

- Narodna poslovica kaže da je pravda i spora i dostižna. To se pokazalo i na primjeru Mujanovića i ja se iskreno nadam da će svi drugi u lancu zajedno sa njim odgovarati pred Sudom i Tužilaštvom BiH, ako ne pred nekim drugim sudom, vezano za ogromne žrtve koje su počinjene nad srpkim narodom u zloglasnom logoru - kaže Rogić.

To što se Mujanović našao iza rešetaka, ključno su doprinijela svjedočanstava Žena žrtava rata, kaže predsjednica ovog Udruženja Božica Živković Rajilić.

- Prilikom hapšenja Huse Mujanovića, svjedok je bila naša potpredsjednica Slobodanka Mladić koja je išla u Srbiju, uz podršku Udruženja - istakla je Railićeva.

Da je i ova presuda dokaz da pravosuđe na nivou BiH nije htjelo da procesuira zločine nad Srbima u logoru u Hrasnici, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje rata Milorad Kojić.

- Tražimo i da svi dokazi budu uzeti u obzir i da Tužilaštvo BiH procesuira i ostale odgovorne za taj strašan zločin, a ako nemaju kapacitete neka ustupe predmet Tužilaštvu za ratne zločine Srbije - naglasio je Kojić.

Na Srbiju se, i ovim povodom, okomio hrvatski član predsjedništva BiH i nekadašnji borac takozvane Armije BiH Željko Komšić.

Srbija je presudom, kaže, pokazala ne uspijeva pronaći ni trun moralne odgovornosti.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik mu odgovara da je krajnje vrijeme da da prestane držati lekcije Srbiji i problematizovati međudržavne odnose.

- Srbija je država u punom smislu te riječi, koja ima svoju demokratski izabranu vlast i regularan pravosudni sistem i nije nikakav režim, kako to često u javnosti pokušava nakaradno da plasira Komšić. U Srbiji postoji načelo vladavine prava koje se striktno primjenjuje i poštuje - kaže Dodik.

Reagovao je i bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović. Na sastanak je pozvao ambasadora Srbije u BiH.

Ministarka spoljnih poslova Bisera Turković je Srbiji uputila protestnu notu, i na konsultacije pozvala ambasadorku iz Beograda.

Recipročnom mjerom i riječima da se Srbija nikome neće izvinjavati što je osudila ubice Srba uzvratio je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić: "Postavljam pitanje da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni?Borba protiv nekažnjivosti zločina jedno je od temeljnih načela savremenog pravnog poretka. Zašto BiH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Mujanovića?"

Odgovarajući na notu BiH, Ministarstvo pravde Srbije je istaklo da su, shodno Ustavu, tužilaštva i sudovi samostalni.

Protestni akt Bosne i Hercegovine zbog presude Mujanoviću nazivaju pokušajem politizacije borbe protiv ratnih zločina.