latinica  ћирилица
07/07/2020 |  19:26 ⇒ 08/07/2020 | 00:57 | Autor: RTRS

Kako poslovati u uslovima koje diktira globalna pandemija? (FOTO/VIDEO)

Kako poslovati u uslovima koje diktira globalna pandemija, sa kojim problemima se susreće realni sektor, i koje mjere predlaže? O ovim temama na Јahorini raspravljaju predstavnici Vlade i poslodavci.
Јahorina: Okrugli sto - Foto: RTRS
Јahorina: Okrugli stoFoto: RTRS

Okrugli sto o tome kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona okupio je predstavike najvećih preduzeća trebinjske i sarajevsko-romanijske regije i Vlade. 

- Ovo je još jedan nastavak dijaloga i nadamo se da ćemo kroz razmjenu iskustava pomoći da privreda što bolje prebrodi krizu koja već traje više mjeseci - rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Iz Vlade kažu – zahvaljujući isplati najniže plate i doprinosa onima koji nisu poslovali i nizu drugih mjera, Srpska danas broji najmanje otkaza zbog virusa korona.

- To namjeravamo raditi u određenim segmentima ili privrednim granama i u narednom periodu. Ići ćemo da sagledamo svako pojedinačno privredno preduzeće, svakog privrednika, da vidimo kome u datom momentu treba pomoći i šta treba uraditi - naglasio je Radovan Višković, premijer Srpske.

BiH i njeni organi, kaže Milorad Dodik, srpski čkan Predsjedništva BiH, nisu donosili adekvatne mjere da bi olakšali poslovanje u uslovima pandemije.

- Јedno od rješenja jeste da se vidi na koji način da se promijeni stopa obavezne rezerve Centralne banke i tu bi mogli da dogovorimo sa poslovnim bankama plasmane, mogli bismo da pridobijemo neki kvalitetan novac koji će biti usmjeren u realnu privredu - kaže Dodik.

Cilj okruglod stola, koji je organizovala Unija udruženja poslodavaca, a podržala Evropska unija, jeste da se prepoznaju problemi poslovanja u uslovima pandemije i definišu potencijalne mjere.