latinica  ћирилица
07/07/2020 |  19:34 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Posljedice zbog neuspostavljanja Zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom

BiH već trpi posljedice zbog neuspostavljanja Zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom.

Upitna je razmjena podataka koji su od značaja za bezbjednost, a na ovo su upozorili i iz Delegacije Evropske Unije u BiH.

Poštovanje potpisanog traže i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i ističu da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nije adresa u kojoj bi trebalo da je smješten operativni tim za razmjenu podataka.

Ratifikovan sporazum nije obavezao pojedince da potvrđeno sprovedu u djelo.

Zajednička kontakt tačka još nije uspostavljena, a najveći problem je sjedište. Sporazum predviđa da to bude na adresi gdje je smješteno Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske traže da se sporazum implementira i poručuju da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ne može biti sjedište kontakt tačke sa Evropolom.

- Nikakvu nezakonitu i nelegalnu eksploataciju podataka nećemo dozvoliti i ovdje postoji čak i lična odgovornost određenih pojedinaca koji to rade na takav način. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela nema mogućnost da vrši bilo kakve istrage, a suština saradnje policijskih agencija u čitavom svijetu, Evropi, je upravo sprovođenje istraga u borbi protiv organizovanog kriminaliteta i terorizma - istakao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

BiH je jedina koja nema ni oficira za vezu sa sjedištem u Hagu.

Postupak je ponovo pokrenuo zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Јović, koji je izdao instrukcije za izmještanje kontakt tačke iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Ministarstvo bezbjednosti.

Na ovaj potez reagovali su u Direkciji, ali i Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Ministar Aljoša Čampara povukao je potpis sa sporazuma o saradnji.

Na posljedice blokade upozorili su i iz Delegacije Evropske Unije u BiH: "Odugovlačenje ovog procesa već ima ozbiljne posljedice za bezbjednost BiH i njenih građana. Ovo ozbiljno utiče i na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije."

Danas na naša pitanja nisu odgovarali ni iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, ali ni Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Ostali smo uskraćeni i za odgovor na pitanje zbog čega se insistira da adresa zajedničke kontakt tačke bude Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

- Neko u BiH sebi uzima za pravo da ruši čak i međunarodne i ratifikovane sporazume. Da se stavlja iznad zakona, iznad Parlamentarne skupštine, iznad Predsjedništva BiH, što nije primjereno. Tu postoji odgovornost pojedinaca i mi ćemo na kraju, ako nastave tako da se ponašaju, i pokrenuti puanje te odgovornosti - dodao je Lukač.

I predstavnici Evropola podsjetili su Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH da ona, po zakonu, nije policijsko istražno tijelo zaduženo za oblasti iz nadležnosti Evropola.

Naveli su da bi udovoljavanje njihovim zahtjevima predstavljalo korak unazad u međunarodnoj policijskoj saradnji i zadovoljavanju standarda Evropske unije.