latinica  ћирилица
08/07/2020 |  09:12 | Autor: SRNA

Tramp pokrenuo postupak istupanja iz SZO

Predsjednik SAD Donald Tramp pokrenuo je postupak povlačenja svoje zemlje iz Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ nakon što je ranije obećao da će obustaviti plaćanje ove organizacije zbog njenog odgovora na virus korona.

Trampova administracija formalno je poslala obavještenje Generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, izjavio je portparol Stejt departmenta.

Povlačenje ključne članice, koja je jedan od osnivača SZO, stupa na snagu za godinu dana - 6. jula 2021. godine. Trampov protivnik na predstojećim predsjendičkim izborima DŽozef Bajden rekao je da će momentalno obustaviti taj proces ako pobijedi.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus reagovao je na nove informacije kratkom objavom na "Tviteru" napisavši: "Zajedno!"

Potom je postavio link do diskusije američkih zdravstvenih stručnjaka koji smatraju da bi napuštanje globalnog tijela moglo da omete napore za sprečavanje pandemija u budućnosti, prenio je AFP.

U skladu sa uslovima koji su određeni kada je SZO osnovana 1948. godine, SAD mogu da napuste organizaciju u roku od godinu dana, ali moraju da uplate svoje dotadašnje obaveze, rekao je portparoil UN Stefan Dižarik.

Godišnji doprinos SAD budžetu SZO iznosi 400 miliona dolara.