latinica  ћирилица
08/07/2020 |  09:19 | Autor: sputniknews.com

Crna Gora odlaže izbore?

U vrhu Demokratske partije socijalista i kabineta predsjednika države razmatra se odlaganje parlamentarnih i lokalnih izbora u pet opština zakazanih za 30. avgust, javljaju Vijesti.
Crna Gora - Foto: ilustracija
Crna GoraFoto: ilustracija

Nacionalno koordinaciono tijelo svakodnevno objavljuje podatke o rastu broja inficiranih virusom korona i „visokom epidemiološkom riziku“ i za sada niko nije izrazio optimizam da bi se ta tendencija mogla smanjiti.

Upravo zbog toga, promišlja se da se izlazak na birališta prolongira, za šta je preduslov proglašenje vanrednog stanja.

Iz kabineta predsjednika Mila Đukanovića, kao ni iz NKT nisu odgovorili da li se razmatra takva opcija, a za danas je zakazana zajednička sjednica tog tijela, Državne izborne komisije, „predstavnika državnih organa“ i nekoliko nevladinih organizacija koje će pratiti izbore na kojoj će i o tome biti riječi.

Zvanično teme su, kako je najavila NKT, mjera za neometan izborni proces i okolnosti proširene infekcije virusom korona, ali će civilni sektor pokrenuti i pitanje bezbjednosti izlaska na birališta.

Pojedine opozicione partije, kao i Centar za demokratsku tranziciju, ranije su tražile stav NKT-a u vezi sa tim.

Izbori mogu biti odloženi samo ako bude proglašeno vanredno stanje. U Ustavu Crne Gore piše da „ako mandat Skupštine ističe za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje“.

Postoji i mogućnost da predsjednik države donese i odluku o odlaganju, kao što je uradio u slučaju lokalnih izbora u Tivtu, ali ovaj put je situacija drugačija jer zvanično nije proglašena ni epidemija.