latinica  ћирилица
08/07/2020 |  10:14 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

Delegati o izmjenama Izbornog zakona o Mostaru

U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona po hitnom postupku, koji će omogućiti sprovođenje lokalnih izbora u Mostaru.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Zahtjev je uputio Predstavnički dom parlamenta BiH, a riječ je o zakonu koji će, ako ga usvoji Dom naroda, građanima Mostara omogućiti da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa.

Pred delegatima je i izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Zajednička komisija nije usaglasila tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te ga je uputila u dalju proceduru u oba doma parlamenta BiH.

Delegati bi trebalo da raspravljaju i o tri inicijative delegata Denisa Bećirovića /SDP/, među kojima je i ona kojom od Savjeta ministara traži da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja inicijative u ovom domu pokrene konkretne aktivnosti s ciljem uvođenja niže stope PDV-a za proizvode esencijalne potrošnje građana, kao i uvođenja poreza na luksuzne proizvode.

Pred delegatima će se naći i prijedlozi odluka o imenovanju članova parlamentarnih delegacija, kao i Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je i predlagač, za sastav Komisije za odlučivanje o sukobu interesa predlaže Edina Mušića, Miju Matanovića i Miru Pekić iz Predstavničkog doma, dok iz Doma naroda predlaže Sredoja Novića, Muniba Јusufovića i Barišu Čolaka.

U prijedlogu odluke je navedeno da se članovi Komisije imenuju na mandat koji traje koliko i saziv Parlamentarne skupštine BiH, te da mogu biti birani dva mandata uzastopno.

Dnevnim redom je predviđeno da se delegati izjasne i o davanju saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma, među kojima je i Sporazum o finansiranju i projektu između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, i Republike Srpske, koju predstavljaju Ministarstvo finansija i Ministarstvo za prostorno uređenje i KFV, Frankfurt na Majni, u iznosu od 10.000.000 evra.

Sporazum je potpisan 17. decembra, a potpisao ga je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda.

Današnju sjednicu novinari prate onlajn u Centru za posjetioce u prizemlju zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Iz parlamenta je saopšteno da zbog aktuelnih ograničenja boravka više od 50 lica u istoj prostoriji, novinari ne mogu pratiti sjednicu iz "Plave sale".