latinica  ћирилица
08/07/2020 |  12:09 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Odbijene sve inicijative Denisa Bećirovića

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas sve tri inicijative delegata Kluba bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića.

Prvom inicijativom Bećirović je tražio da Savjet ministara bude zadužen da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda, pokrene konkretne aktivnosti s ciljem uvođenja niže stope PDV-a za proizvode esencijalne potrošnje građana, kao i uvođenja poreza na luksuzne proizvode.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Asim Sarajlić tokom rasprave je rekao da je potrebno da Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara i Uprava za indirektno oporezivanje BiH sačine analizu efekata ovog zakonskog prijedloga, što je Dom i podržao.

- Potrebno je da struka kaže kakvi su to modeli, da nam to bude dostavljeno da možemo raspravljati, a ne ovako da ne znamo kakvi su to efekti - pojasnio je Sarajlić.

Član Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš ocijenila je inicijativu kao neozbiljnu, navodeći to kao razlog zbog kojeg neće glasati za.

Bez rasprave je odbijena i Bećirovićeva inicijativa kojom je tražio da Savjet ministara, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja inicijative u Domu naroda, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi amandman kojim se mijenja član četiri stav jedan Ustava BiH tako da Ustavni sud BiH ima 12 članova, od kojih predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH, bira šest članova Ustavnog suda BiH.

Treća Bećirovićeva inicijativa odnosila se na to da Dom naroda parlamenta BiH pozove entitetske vlade da, najkasnije u roku od 120 dana od dana usvajanja ove inicijative, pripreme i u parlamentarnu proceduru dostave amandmane na ustave Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ kojima bi bilo obezbijeđeno da svi narodi i građani na cijeloj teritoriji BiH budu potpuno ravnopravni, da Vijeće naroda u Srpskoj dobije jednake ustavne nadležnosti kakve ima i Dom naroda u Parlamentu FBiH i da budu ukinuta i druga asimetrična rješenja u ustavima Republike Srpske i FBiH.

Dom naroda nije prihvatio ni izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te je zatražio izradu novog komisijskog mišljenja.