latinica  ћирилица
08/07/2020 |  13:09 | Autor: SRNA

Srpska stvorila efikasnu upravu, poštovati ustavne nadležnosti

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić rekla je danas na onlajn sastanku Specijalne radne grupe za reformu javne uprave između BiH i EU da je Srpska stvorila i stvara efikasnu javnu upravu koja je okrenuta prema građanima.
Senka Јujić na sastanku Specijalne radne grupe - Foto: SRNA
Senka Јujić na sastanku Specijalne radne grupeFoto: SRNA

Јujićeva je podsjetila da je Vlada Srpske podržala tekst Strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH 2018-2022. godine, pod uslovom da sprovođenje mjera i aktivnosti koje su definisane ovim dokumentom bude u skladu sa ustavnim nadležnostima svakog pojedinačnog nivoa vlasti u BiH.

Učestvujući u dijelu sastanka pod nazivom "Politički dijalog na visokom nivou o reformi javne uprave", Јujićeva je istakla da Vlada zahtijeva da se poštuje uloga sprovedbenih struktura u skladu sa ustavnim nadležnostima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Nismo se zaustavljali, stvorili smo i stvaramo efikasnu i efektivniju javnu upravu koja je okrenuta prema građanima. U skladu sa procesom evropskih integracija, i u skladu sa ustavnim nadležnostima, Vlada Republike Srpske je usvojila Strateški okvir za reformu javne uprave, a u narednom periodu ćemo razmatrati i ostale dokumente koje su od interesa za proces evropskih integracija - rekla je Јujićeva.

Ona je na sastanku odgovarala na pitanja Evropske komisije o trenutnom stanju u reformi javne uprave, te izvijestila Evropsku komisiju o postignutom stepenu ove reforme i o izradi strateških dokumenata.

Koordinator za reformu javne uprave iz Republike Srpske Nikola Knežević rekao je da je Srpska u prethodnom periodu izkazala spremnost za reformu javne uprave i da je u toj oblasti u Srpskoj urađeno dosta, kroz donošenje niza zakona i podzakonskih akata i kroz uspostavljanje kvalitetnijeg i boljeg sistema javne uprave.

Najavio je da slijede aktivnosti koje se odnose na izradu fiskalne procjene uticaja predmetnog dokumenta, koja će zajedno sa Akcionim planom biti dostavljena Ministarstvima finansija sva četiri upravna nivoa BiH, radi pribaljanja mišljenja.

Nakon toga, rekao je Knežević, slijedi upućivanje dokumenata u proceduru pribavljanja saglasnosti donosioca odluka, odnosno Vlada i Savjeta ministara.

Procjena je da će ovaj posao biti realizovan u narednih nekoliko sedmica, navedeno je u saopštenju.