latinica  ћирилица
08/07/2020 |  13:35 | Autor: SRNA

Bradara: Stvoreni uslovi za održavanje izbora u Mostaru

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara /HDZ/ rekla je da će današnjim usvajanjem izmjena Izbornog zakona u ovom domu, građani Mostara imati mogućnost glasanja na izborima nakon 12 godina.
Lidija Bradara (Foto:tv1.ba) -
Lidija Bradara (Foto:tv1.ba)

- Ovo je plod kompromisa i svaki zakon može biti i bolji, ali u ovom trenutku ovo je bilo jedino moguće. Očekujemo i kompletnije izmjene Izbornog zakona, kako bi se ispoštovalo načelo da vlast proizilazi iz naroda i pripada narodu - rekla je Bradara novinarima danas u Sarajevu, nakon sjednice Doma naroda parlamenta BiH.

Bradara je izrazila nadu da će Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu biti usvojen do 21. jula u oba doma parlamenta BiH, napomenuvši da je to trebalo biti urađeno krajem prošle godine.

- Došli smo u situaciju da smo već na pola budžetske godine, ali nastojaćemo da se isprave anomalije i da budžet odražava realnu sliku u društvu i potrebe - rekla je Bradara koja je i presjedavajuća Kluba hrvtskog naroda u Domu naroda BiH.

Ona je rekla da je juče na Komisiji za finansije i budžet odgođena rasprava o budžetu zbog revizije putnih troškova na nivou BiH.

- To je dvostruki mač, jer ima puno ljudi koji imaju potrebu da dolaze u Sarajevo na posao. Ako insistirate na tome da nema putnih troškova, onda bi sve bilo centralizovano u Sarajevo. Zato smo odgodili reviziju učinka, ali postoji prostor za uštede, te da treba precizno vidjeti koliko se sredstava troši za te namjene - istakla je Bradara.