latinica  ћирилица
08/07/2020 |  14:33 | Autor: B92

Moj off sa Patisonom i Binoš u drami "Život među zvijezdama"

Ostvarenje koje je ovenčano FIPRESCI nagradom na filmskom festivalu u San Senastijanu, smješteno je u neodređenu budućnost, u svemirskom brodu, u misji izvan Sunčevog sistema.
Žilijet Binoš (foto: the-talks.com) -
Žilijet Binoš (foto: the-talks.com)

Francuska rediteljka Kler Deni koja je decenijama gradila svoje ime u svijetu filma, a sineastama DŽimiju DŽarmušu i Vimu Vendersu bila asistent na setovima, snimila je naučno-fantastičnu drama "Život među zvijezdama" sa oskarovkom Žilijet Binoš, Robertom Patinsonom i reperom Andreom 3000.

Ovaj film će biti na repertoaru Onlajn bioskopa MOЈ OFF od subote, 11. jula.

Iako je početno za glavnu žensku ulogu bila u planu američka glumica Patriša Arket, nakon što je zbog opravdanih razloga propustila tu ulogu, Žilijet Binoš je došla kao sjajan i siguran izbor. Nakon filma "Neka svjetlost uđe" rediteljka Deni i glumica Binoš ponovo sarađuju zajedno. Glumica koja je dobitnica Oskara za film "Engleski pacijent" i ima više od 60 filmova tumači glavnu ulogu u drami o grupi zatvorenika osuđenih na doživotnu robiju koji su prihvatili "virtuelnu misiju samoubistva", vožnjom svemirskim brodom ka crnoj rupi.

Monte je samo jedan od nekoliko osuđenika na smrt koji dobijaju šansu da umjesto izvršenja kazne odu u samoubilačku misiju u svemir, kako bi prikupljali energiju iz crne rupe. Doktorka koja je sa njima na misiji koristi situaciju u cilju sprovođenja svog eksperimenta u kojem opsesivno istražuje ljudsku sposobnost za reprodukciju u svemiru. Sumorna sudbina i skučeni prostor u kojem se posada nalazi dovode do brutalnog nasilja.

Osim dvoje istaknutih glumaca, u filmu igraju i američki muzičar Andre 3000 koga je rediteljka upamtila po, kako kaže, fantastičnoj ulozi legendarnog gitariste DŽimija Hendriksa, kao i najmlađa među njima, beba Skarlet, koja je svoje prve korake načinila upravo na snimanju ovog filma.

Film je sniman i u Njemačkoj, što je Kler Denis vratilo uspomene na grad Berlin i film "Nebo nad Berlinom" reditelja Vima Vendersa kojem je bila asistent na filmu. Francuska rediteljka je svoj prvi provokativni debi napravila sa filmom "Čokolada" iz 1988. godine.