latinica  ћирилица
08/07/2020 |  14:35 ⇒ 14:59 | Autor: SRNA

Vidović u Srpcu: Pomoć privrednicima u obezbjeđivanju likvidnosti

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je danas da je Vlada Srpske kreirala garantni program za pomoć privrednicima u obezbjeđivanju sredstava za likvidnost i nabavku novih tehnologija, koji je posebno značajan za sitne privrednike koji će moći da dođu do sredstava koja su im do sada bila nedostižna u bankama.
Boris Pašalić i Zora Vidović u Srpcu - Foto: SRNA
Boris Pašalić i Zora Vidović u SrpcuFoto: SRNA

- Obavili smo razgovor sa bankama i one su to prihvatile - rekla je Vidovićeva noivnarima u Srpcu nakon što je sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem posjetila preduzeće "Perutnina Ptuj S".

Vidovićeva je pojasnila da će resorno ministarstvo sklopiti ugovor sa bankama koje ponude najnižu kamatu, kao i sa mikrokreditnim organizacijama, od kojih veliki broj sitnih poljoprivrednih proizvođača uzima kredite.

- Naš uslov je bio da te kamate budu daleko manje, s obzirom na to da Republika Srpska garantuje iz budžeta 70 odsto kredita kojeg uzima svaki pojedinac" - pojasnila je Vidovićeva.

Garantni program je usvojen na sjednici Vlade Srpske na sjednici od 2. jula, a preko izdatih garancija od Garantnog fonda poslovne banke će privrednim subjektima - malim i srednjim predzećima, zanatskim radnjama i svim zainteresovanim moći da izdaju kredite u svrhu likvidnosti, nabavke neophodne opreme ili onog što odredi uprava privrednog subjekta.

Ukupan iznos kreditnih sredstava za ovaj program je 238 miliona KM.