latinica  ћирилица
08/07/2020 |  17:56 | Autor: SRNA

Stevanović: Oboljeli se liječe po protokolima domaće zdravstvene struke

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da još nema lijeka za koji može pouzdano da se tvrdi da liječi kovid-19, te dodao da se oboljeli od virusa korona u Srbiji liječe po protokolima domaće zdravstvene struke.
Goran Stevanović (foto: Oliver Bunić / RAS Srbija) -
Goran Stevanović (foto: Oliver Bunić / RAS Srbija)

- Ne postoji čaroban lijek koji liječi koronu, postoje samo "kandidati" za dobre i uspješne lekove čija su ispitivanja u toku - rekao je Stevanović novinarima u Beogradu povodom navoda da je u Rusiji otkriven lijek za Kovid-19 i da je Srbija među 50 zemalja kojoj će od septembra on biti dostupan.

Stevanović je naveo da je veliki broj lijekova za virus korona u različitim fazama kliničkih ispitivanja i da to govori koliko se malo zna o Kovidu-19.

On je ponovio da je u Beogradu sve veći priliv kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom koji zahtijevaju bolničko liječenje, navodeći da je u posljednja 24 časa samo na Infektivnoj klinici primljeno 320 pacijenata, od kojih su 134 hospitalizovana.

Stevanović je dodao da se kapaciteti za bolničko zbrinjavanje oboljelih od Kovida-19 popunjavaju velikom brzinom na dnevnom nivou.

On je naveo da liječenje oboljelih koji nemaju izrazito tešu kliničku sliku traje dvije do tri sedmice, dok se pacijenti na intenzivnoj njezi zadržavaju i duže od pet ili šest nedjelja.