latinica  ћирилица
08/07/2020 |  18:45 | Autor: SRNA

Vesić: Organizatori i učesnici da nadoknade pričinjenu štetu

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će protiv organizatora i svih učesnika nasilnog protesta koji su uhapšeni i koji budu identifikovani biti podnesene krivične prijave i da će morati da nadoknade počinjenu materijalnu štetu.
Goran Vesić (foto: www.beograd.rs) -
Goran Vesić (foto: www.beograd.rs)

Vesić je rekao da se još procjenjuje šteta poslije sinoćnjih protesta u centru Beograda, koja, prema prvim procjenama, iznosi nekoliko stotina hiljada evra, ali da će se konačna cifra znati najkasnije sutra.

On je dodao da su demonstranti potpuno demolirali plato kod Crkve svetog Marka, izvadili kocke, gađali policiju, uništili restoran u blizini i naglasio da će to morati da plate oni koji su uhapšeni i oni koji su odgovorni.

- Grad Beograd će pomoći, identifikovaćemo štetu, podnijeti krivične prijave i prijave za naknadu štete i onda će umjesto maloljetika koji su pravili štetu platiti roditelji koji su ih tako vaspitali, a bilo je i punoljetnih lica koji će sami odgovarati za svoje postupke - izjavio je Vesić za "Studio B".

On je naveo da postoje fotografije i snimci šta je sve ta "banda huligana" radila i dodao da to nije bilo samo paljenje kontejnera i uništavanje žardinjera, već da su u Bulevaru kralja Aleksandra uništavali izloge, krali iz prodavnica, palili policijske i privatne automobile.

- To je sve šteta koja će morati da se plati. Mi ćemo kao grad Beograd, čim završimo procjenu štete, podnijeti krivične prijave i prijave za naknadu štete protiv organizatora mada je formalno organizator bio jedan, a bilo ih je više jer se ovo sprema dugo - rekao je Vesić.

Vesić tvrdi da je glavni inspirator i organizator protesta, kako je rekao, "guru" jednog od lidera opozicije Dragana Đilasa Mlađan Đorđević, za kojeg je naveo da već duže vrijeme, posredstvom desničara Srđana Noge, pokušava da napravi haos u Srbiji.

On smatra da je sinoćnji protest pokušaj da se na silu preuzme Narodna skupština, izvrši državni udar i na taj način preuzme vlast, umjesto na izborima, te dodao da će nasilnici morati da se suoče sa zakonskim posljedicama.

- Ko daje pravo tim kriminalcima da ruše Beograd, ko im daje pravo da se tako ponašaju. Mi kao grad Beograd tražimo da oni budu uhapšeni i da se jednom zauvjek zna red. To tražimo od nadležnih, od Tužilaštva, da identifikuju i pronađu tu bandu koja je rušila Beograd, pohapse ih i da završe u zatvoru tamo gdje im je i mjesto - naglasio je Vesić.