latinica  ћирилица
08/07/2020 |  19:53 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Kupljen laser za liječenje očne bolesti kod prijevremeno rođene djece u Srpskoj (VIDEO)

Za prijeveremeno rođene bebe u Srpskoj kupljen je laser kojim se liječi retino-patija, bolest oka koja nastaje kod beba, zbog prevelike izloženosti kiseoniku iz respiratora. Prvi ovakav aparat u BiH kupljen je uz pomoć Vlade, predsjednice Republike i Udruženja "Mrvice".
Višković sa predstavnicima Udruženja roditelja "Mrvice" -
Višković sa predstavnicima Udruženja roditelja "Mrvice"

Aparat za liječenje retinopatije, bolesti oka kod prijevremeno rođenih beba od danas se nalazi u Banjaluci. Za kupovinu lasera Vlada je izdvojila 50.000 maraka, a udruženje roditelja prijevremno rođene djece "Mrvice" uz donaciju predsjednice Srpske sakupilo je 43.000.

Novi aparat znači da bebe kojima je potrebna posebna njega neće više morati zbog operacije očiju da idu u Beograd.

- Mi smo zaista srećni i zahvalni. To za naše roditelje i našu djecu zaista znači puno, jer smo zaista mi kroz boravak naše djece na Kliničkom centru bili svjesni šta znači transport do Beograda bebe koja se izvlači iz intenzivne njege, koja još nije spremna da ide u samostalan život sa roditeljima, zapravo mora na jedan zahvat da se spriječi sljepoća djeteta - izjavila je predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice" Danka Mirjanić.

Laser koji je koštao 92.050 KM neće samo služiti pacijentima UKC u Banjaluci, rekao je premijer Srpske Radovan Višković. Dodao je da će udruženje "Mrvice" i ubuduće imati punu podršku Vlade.

- Mi danas imamo stručan kadar, a zahvaljujući akciji i aparat. Ono što želim da kažem jeste da je to prvi takav aparat u BiH, i da će on služiti svima kojima bude potreban u BiH - rekao je Višković.

Retinoipatija nastaje jer su prijevremeno rođene bebe predugo izložene kiseoniku iz respiratora, kažu stručnjaci. Novi laser je, ističu, vrhunski aparat.

- Dobili smo visokotehnološki uređaj, mikroplusni laser renomiranog proizvođača, koji se koristi u svim referentnim centrima za liječenje retinopatije prijevremeno rođene djece - rekla je specijalista oftalmolog specijalista oftalmolog Vesna Ljubojević.

- Znate kada morate da birate između dvije teške odluke; da li ćete napraviti neki poremećaj oka ili će neko ostati živ, uvijek birate ovo prvo, što jeste normalno, ali sada smo zaokružili taj ciklus. Јer ako mi to uradimo u sklopu naše terapije, imamo i uređaj i kadar i prostor i to možemo rješavati u Banjaluci - izjavio je načelnik Klinike za dječije bolesti UKC Republike Srpske Vladimir Mirošljević.

U Srpskoj je od ukupnog broja rođenih 10 odsto rođeno prije termina, a taj broj se, kažu ljekari, povećava.