latinica  ћирилица
08/07/2020 |  19:58 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Definisanje trase Јadransko-jonske magistrale do kraja godine (FOTO/VIDEO)

Do kraja godine biće definisana trasa Јadransko-jonske magistrale, u dionici koja će većim dijelom prolaziti kroz Srpsku, a manjim kroz FBiH, rečeno je na sastanku ministra komunikacija i transporta BiH, Vojina Mitrovića i gradonačelnika Mirka Ćurića, u Trebinju.
Vojin Mitrović sa čelnicima grada Trebinja - Foto: SRNA
Vojin Mitrović sa čelnicima grada TrebinjaFoto: SRNA

Kroz Istočnu Hercegovinu postoji pet ponuđenih trasa. Koja je najpovoljnija, uskoro će razmatrati načelnici opština istočne Hercegovine.

Buduća magistrala povezivaće Italiju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku. Dionica koja prolazi kroz Republiku Srpsku najviše će obuhvatiti teritoriju trebinjske i ostalih opština istočne Hercegovine.

- Na zahtjev Saveza opština i Grada, koje smo uputili u narednom periodu koja bi trasa puta bila najpovoljnija kada je u pitanju i Hercegovina i Republika Srpska. Temu smo otvorili, narednih dana očekujemo saglasnost ostalih načelnika opština istočne Hercegovine, da se odlučimo što bi to bilo najpovoljnije kada je u pitanju ova dionica puta - izjavio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.  

Kroz istočnu Hercegovinu postoji pet ponuđenih trasa za dio Јadransko-jonske magistrale, i u narednom periodu biće odlučeno koja od opcija je najpovoljnija i najisplativija.

- Danas smo na ovome sastanku razgovarali o pet varijanti koje su predložene za određene putanje kroz FBiH, odnosno prije svega kroz Republiku Srpsku, od Koridora 5C do spojne tačke sa Crnom Gorom, to je Nudo – Aranđelovo. Dogovorili smo na sastanku da opštine i Grad Trebinje razmotre sve te varijante i da vidimo što je ono što ovim lokalnim zajednicama odgovara, s tim da moramo uvažavati i zahtjeve susjedne Hrvatske i FBiH i Crne Gore - izjavio je ministar komunikacija i veza u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Plansko-projektnom dokumentacijom Јadransko-jonske magistrale, predviđeno je da dužina trase kroz Srpsku i FBiH bude oko 110 kilometara.