latinica  ћирилица
08/07/2020 |  20:40 | Autor: SRNA

Unija studenata: Raditi na procesu pomirenja

Unija studenata Republike Srpske uputila je poziv akademskoj zajednici svih naroda u BiH da svi zajedno rade na procesu pomirenja i stvaranja boljih uslova za život svih, ali da na prošlost gledaju isključivo po principima nauke koji su svima dobro poznati ili bi bar trebalo da budu.
Unija studenta Republike Srpske -
Unija studenta Republike Srpske

Iz Unije studenta ističu da je Zlatiborka Popov Momčinović, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gostujući na N1 televiziji iznijela niz neistina i grubih kvalifikacija na račun srpskog naroda, a u kontekstu obilježavanja 25 godina od dešavanja u Srebrenici i okolini 1995. godine.

U saopštenju Unija navodi da je Momčinovićeva u emisiji u više navrata tvrdila da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici pozivajući se na presude Haškog tribunala koji je, kako navode, naročito Srpskoj javnosti, poznat po selektivnoj "pravdi", te da su u kontinuitetu, od Drugog svjetskog rata, Srbi ti koji čine zločine.

Iz Unije studenata Republike Srpske postavljaju "javno pitanje profesorici Momčinović kako je moguće uopšte da govori u kontekstu genocida, a da pri tom izostavi Јasenovac, Јadovno, Kozaru, Gradišku, Pag, Velebit i ko zna koja još stratišta srpskog naroda".

- Kako je moguće da je, kao čovjek od nauke, zaboravila osnovne naučne principe da na okolnosti i pojave gleda objektivno, argumentovano, racionalno? Kako je moguće da je vrlo vješto i tendenciozno prećutala sve događaje neposredno prije zločina u Srebrenici 1995. godine - navedeno je u saopštenju.

Iz Unije postavljaju pitanje i kako je moguće da Momčinovićeva ni jednu jedinu riječ nije rekla o užasnim zločinima nad srpskim narodom u okolnim mjestima oko Srebrenice – Kravicama, Skelanima, Bratuncu.

- Otkud Vam tolika moralna zatupljenost da niste, bar deklarativno, pomenuli krvavi Božić 1993. godine u selu Kravice nadomak Srebrenice? Pogazili ste sve principe nauke i svjesno i svrsishodno iz Vama poznatih razloga ili interesa svrstali ste se na jednu stranu, antisrpsku, svjesno zatirući istinu i pravdu - dodaje se u saopštenju.

Iz Unije studenata Republike Srpske nedvosmisleno osuđuju svaki zločin u proteklom ratu i ograđuju se od svakoga ko je činio zločin.

- Ali, moramo da istaknemo i činjenicu da su u proteklom ratu stradali i Srbi, a da za zločine nad njima rijetko ko odgovara - dodaju iz Unije studenata.

U saopštenju se navodi da su ovakve i slične izjave ljudi iz nauke "u najmanju ruku skandalozne i ne doprinose nikakvom razvoju ni napretku već naprotiv narušavaju čitav sistem".

- Ističemo činjenicu da je sporna izjava Momčinovićeve isključivo njeno lično mišljenje, te da nije zvanični stav ni Filozofskog fakulteta ni Univerziteta u Istočnom Sarajevu, niti se mi studenti slažemo sa bilo čim što je profesorica iznijela - naglašava se u saopštenju.

Momčinovićeva, sociolog i politikolog, ocijenila je da je kultura sjećanja "u službi održavanja vladajućih politika na poziciji moći".

- Ono što se desilo ne naziva se pravim imenom, a postoji međunarodna presuda da je riječ o "genocidu" u Srebrenici. Međutim, ovdje i dalje određenim strukturama smeta da to javno priznaju i da ovo društvo iskorači iz tog začaranog kruga nesuočavanja, različitih poluistina koje su prisutne u različitim sferama - istakla je Momčinovićeva.