latinica  ћирилица
08/07/2020 |  23:52 ⇒ 09/07/2020 | 07:43 | Autor: RTRS

Sukobi i suzavac na protestima u Beogradu i Novom Sadu, povrijeđeno 10 policajaca (FOTO)

Građani nezadovoljni epidemiološkom situacijom i radom aktuelne vlasti i večeras su protestvovali širom Srbije. Iako su u prestonici protesti počeli mirno, policija je reagovala nakon što su je demonstranti gađali dimnim bombama, flašama i bakljama. Ispred Skupštine Srbije je trenutno mirno.

U neredima je povrijeđeno 10 policajaca, od kojih je jedan zadobio prelome obje noge.

Na Bulevaru kralja Aleksandra došlo je i do tuče među učesnicima protesta.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare izjavio da se na protestima ne radi o suprotstavljanju najavljenim mjerama protiv virusa korona, već samo o nasilju.

- Ovo je pokušaj da se preuzme vlast ogoljenim nasiljem. Protest je nezakonit, niko ga nije tražio ni prijavio, ne poštuju se epidemiološke mjere. Tim ljudima je trebao sukob sa policijom, da bi pokušali da dođu na vlast bez da im iko iz našeg naroda da povjerenje - rekao je Stefanović.

Beograd (foto;Nemanja Nikolić)

Protesti su počeli oko 18.00 časova.

Demonstranti su večeras oko 20.30 ponovo izazvali nerede i probili ogradu oko Skupštine Srbije, ali ih je policija otjerala i potiskivala ih dalje od zgrade Parlamenta.

Policija je na ulice Beograda izvela oklopna vozila, konjicu i specijalne jedinice kako bi se smirili neredi.

Beograd (foto:MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA)

Situacija se smirila oko 23.30, a na ulicama glavnog grada Srbije će tokom cijele noći biti jake patrole.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da večerašnji ponovni napad na policiju ispred Skupštine Srbije predstavlja udar na Srbiju, na sve njene građane, podrivanje demokratskih temelja zemlje i svega što je politički i ekonomski stvarano.

- Ovo nije lice Srbije, Srbija je zemlja pristojnih ljudi. Imamo posla sa najgorom vrstom desnice - poručila je Brnabićeva.

Beograd (foto:sptnkne.ws/CVZA)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da nasilje na ulicama Beograda, pokušaji upada u Skupštinu Srbije i napad na policiju predstavljaju pokušaj državnog udara. Poručio je da će svako nasilje biti osuđeno na propast i da država treba da odgovori na adekvatan način.

- Ovo je samo pokušaj da se izazovu sukobi unutar srpskog naroda, da se srpska država sruši i ponizi - rekao je Vulin.

Neredi i na ulicama Novog Sada. Demonstranti su kamenicama razbili vrata na ulazu u Radio-televizije Vojvodine, kao i ulaz u prostorije SNS-a u Stražilovskoj ulici. Tokom protesta su kamenjem i petardama razbili stakla na prozorima Gradske kuće i potom zapalili jedan njen dio.

Novi Sad (foto:021.rs)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da se dalja eskalacija nasilja ne smije dozvoliti. Policija je oko 22.00 časa rastjerala demonstrante u Novom Sadu.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će od petka svakako biti pooštravanja mjera za Beograd, ali vjerovatno bez policijskog časa.