latinica  ћирилица
09/07/2020 |  09:25 | Autor: sputniknews.com

Brnabić: Nasilnog prevrata u Srbiji neće biti

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da su ovo do sada najnasilniji protesti, ali da nasilnog prevrata u Srbiji i anarhije neće biti.
Ana Brnabić (Foto: N1) -
Ana Brnabić (Foto: N1)

Premijerka Srbije je poručila da će se sačuvati demokratski poredak u zemlji i stabilnost, a predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručila da ide i bori se za Kosovo i Metohiju.

Ona je ocijenila da su nasilni protesti u Beogradu bez sumnje nanijeli ogromnu štetu i predstojećim razgovorima, ali da će Vučić dati sve od sebe i fokusirati se na KiM, bezbjednost Srbije i budućnost cijelog regiona i kompromis.

- Ima mnogo onih kojima to ne odgovara, ali iza toga stoji najveći broj građana i to je snaga Aleksandra Vučić - rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

Brnabić je poručila da će vlada i država i smjeti i umjeti da sačuva bezbjednost svih građana ustavni poredak i da izađe sa ovom vrstom agresivnosti na kraj.

Ocijenila je da je u pitanju najgora vrsta desnice, i odbacila kritike koje stižu iz Evrope o navodnoj prekomernoj upotrebi sile.

- Mi smo vidjeli mnogo oštriju reakciju policije i brutalnije reagovanje u mnogim evropskim i svjetskim centrima kao što su Pariz, Berlin, London - istakla je Brnabić dodajući da je policija Srbije pokušala da sačuva mir i stabilnost, i reagovala tek kada je došlo do upada u skupštinu.

Kaže i da nema nijednu lijepu reč za one koji u Srbiji i EU osuđuju to što su uradili pripadnici MUP i branili dom svih građana od upada huligana desničara, ljudi koji nemaju nikakve veze sa evropskim vrijednostima.

- Ko je tu da brani ljudska prava, valjda MUP treba da sačuva skupštinu i sve građane od nasilnika i huligana - istakla je Brnabić i ukazala da je ovo udar na Srbiju i sve njene građane i podrivanje demokratskih temelja.

Kaže i da su u pitanju različite ekstremističke grupe i da to nikakve veze nema sa koronom, i da je to dugo planirano, od izbora do sada. To je kulminacija, ali to nije lice Srbije, ocijenila je premijerka.

- Јedini cilj protesta je da se oslabi Srbija i naša pozicija pred razgovore Vučića narednih dana -  ukazala je ona dodajući da je ova atmosfera napravljene uz podršku različitih medija, političara, ali da ima udela i stranog faktora.

- Snažna i stabilna Srbija nema mnogo prijatelja, mnogi će učiniti sve da je oslabe i ekonomski i politički - ukazala je Brnabić.

Istakla je da su izbori u Srbiji prošli i da su građani rekli šta misle, šta je budućnost Srbije i ko da je vodi.

- Pokušaji prekrajanja volje građana neće proći - poručila je Brnabić.