latinica  ћирилица
09/07/2020 |  11:39 | Autor: SRNA

Dačić: Podrobno analizirati kakav je uticaj i kojih službi na demonstracije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi Savjet za nacionalnu bezbjednost i druge bezbjednosne strukture u Srbiji trebalo da podrobno analiziraju sve u vezi sa protestima prethodnih dana, kao i kakav je uticaj i kojih službi na te demonstracije.

 - Ako je tačno da je ukrajinski državljanin uhapšen za vreme demonstracija postavlja se pitanje ko je ovde došao posle 3. jula. Sigurno nije došao za vreme korone u turistički obilazak Beograda i sigurno nije zalutao na demonstracije - rekao je Dačić za Televiziju Pink.

On je dodao da je pitanje - zašto je uhapšen baš državljanin Ukrajine, odnosno da li je riječ o ljudima kojima je postala profesija da učestvuju u ekstremističkim okupljanjima širom Evrope i svijeta.

- To je pitanje regiona, drugih faktora velikih sila u Evropi i svetu, a događaji u Beogradu treba da analiziramo za sebe. Nije bitno da li će se to odraziti na našu spoljnu politiku ili ne, bitno je da zaštitimo naše nacionalne i državne interese - naveo je Dačić.

Komentarišući podršku Hrvatske demonstracijama u Srbiji, Dačić je rekao da za njih nije bitna politička suština, već da Srbija bude nestabilna.

Dačić je napomenuo da su nasilni skupovi i incidenti proteklih dana nanijeli veliku štetu Srbiji i kada je riječ o slici u svijetu, ali i kada je riječ o državnom i nacionalnom jedinstvu koje je potrebno da bi Srbija bila jaka.

- Skup je navodno organizovan kao spontano reagovanje na Vučićeve najave mogućeg policijskog časa, ali šta je onda razlog za nastavak tih protesta, kada je rečeno da ga verovatno neće biti? - pita Dačić.