latinica  ћирилица
09/07/2020 |  12:05 | Autor: SRNA

Trifkoviću ukinut pritvor uz kauciju od 250.000 KM

Sud BiH je, uz kauciju od 252.234 KM, ukinuo pritvor Marku Trifkoviću, koji se tereti za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima teška krađa, pranje novca i krijumčarenje, saopšteno je iz Suda.

Sud je juče donio rješenje kojim je prema Trifkoviću ukinut pritvor određen rješenjem Suda BiH od 10. januara, a produžen rješenjem Suda od 8. maja.

Sud je prihvatio prijedlog branioca optuženog i ponuđeno jemstvo u vrijednosti od 252.234 KM koje se sastoji od hipoteke na kuću u vlasništvu njegove majke.

Optuženi Trifković biće pušten na slobodu nakon dostavljanja pravosnažnog rješenja Sudu BiH kojim se dozvoljava uknjižba založnog prava u korist budžeta BiH na nekretnini.

Upis hipoteke na označenoj nekretnini biće potkrijepljen jasnim i nedvosmislenim dokazom suda na čijem području se predmetna nekretnina nalazi.

Sud će nakon podnošenja svih jasnih i nedvosmislenih dokaza izdati naredbu o puštanju Trifkovića na slobodu.

Ukoliko optuženi pobjegne, odnosno postane nedostupan pravosudnim organima BiH, rješenjem će se odrediti da predmetna nekretnina, nad kojom je upisana hipoteka, postaje prihod budžeta institucija BiH.

Trifkoviću su određene mjere zabrane putovanja i obaveza javljanja dva puta sedmično u nadležnu policijsku stanicu. Kontrolu poštovanja mjera zabrane izvršavaće nadležni policijski organi, a optuženi se upozorava da mu se, u slučaju nepoštovanja izrečenih mjera zabrane i neizvršenja obaveza naloženih izrečenim mjerama, može izreći dodatna mjera ili odrediti pritvor.

Izrečene mjere zabrane mogu da traju dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

Marko Trifković uhapšen je 10. januara u Palama zbog više teških krivičnih djela u BiH, a dovodi se u vezu i sa ubistvom sarajevskih policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Trifković je jedan od osumnjičenih u okviru najopsežnije optužnice protiv organizovane kriminalne grupe, čijih se 27 pripadnika terete za organizovani kriminal u vezi s krađama automobila.