latinica  ћирилица
09/07/2020 |  12:06 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Film "Suze anđela" otvorio "Petrovdanske dane"

Prikazivanjem filma "Suze anđela" Snježane Brezo, a u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, u Srebrenici je počela petodnevna kulturno-memorijalna manifestacija "Petrovdanski dani" u znak sjećanja na ubistvo 69 srpskih civila ubijenih na Petrovdan 1992. godine.

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice koje nije zapaljeno, gdje stanovništvo nije protjerano i ubijano.

Kolektivno sjećanje na te događaje iz ratnih devedesetih moramo sačuvati - poručeno je na otvaranju ove manifestacije.

"Brežani, Ratkovići, Krnjići, Sase... Sva sela su prazna, kuće su opljačkane, a neki od žitelja istih su u inostranstvu - kaže Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica poginulih i zrobljenih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica.

I ove godine manifestacija se održava pod istim sloganom "28 godina od zločina bez kazne", od istine i pravde nikada nećemo odustati - poručio je sveštenik Aleksandar Mlađenović u ime Organizacionog odbora.

- Petrovdanski dani su prilika da se prisjetimo na one koji su ugradili sebe u temelje Republike Srpske - ističe Aleksandar Mlađenović, sveštenik, ispred Organizacionog odbora za obilježavanje "Petrovdanskih dana".

U okviru memorijalnog programa biće predstavljeno nekoliko knjiga, svjedočenja i dokumentarnih filmova o srpskom stradanju u 20. vijeku.

Centralni dio događaja biće održan u nedjelju, 12. jula, na Petrovdan, u selu Zalazje kod Srebrenice, gdje će biti služen parastos.