latinica  ћирилица
09/07/2020 |  12:10 | Autor: SRNA

Srpski jezik za 1.500 đaka u dopunskim školama u Sloveniji

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije dogovorilo je rad dopunskih škola u Sloveniji i Albaniji i lektore za srpski jezik na univerzitetima u Ljubljani i Tirani, saopšteno je iz ovog ministarstva.
Učionica - Foto: RTRS
UčionicaFoto: RTRS

U Sloveniji je oko 1.500 djece u dopunskim školama izjasnilo da želi da uči maternji jezik i o nacionalnoj kulturi, a to se saznalo zahvaljujući Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Ambasadi Srbije u Ljubljani, kao i udruženjima Srba i Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji.

Resorni ministar Mladen Šarčević rekao je da je u završnoj fazi priprema formiranja grupa po regijama i obezbjeđivanje prevoza, kao i nastavnika koji će raditi.

- Potrebno je ukupno 12 nastavnika, od kojih već četiri žive u Sloveniji - rekao je Šarčević.

Prema njegovim riječima, protokol o korištenju slovenačkih škola biće potpisan tokom ljeta.

Šarčević je naveo i da se posljednjih godinu dana intenzivno radilo na formiranju srpskih dopunskih škola u Albaniji, i to u Fjeru i Skadru, te da su obezbijeđena dva nastavnika, kao i lektor za srpski jezik na Univerzitetu u Tirani.

On je podsjetio da je u Beogradu nedavno potpisan i Sporazum između Filološkog fakulteta iz Beograda i Fakulteta za strane jezike iz Tirane, koji podrazumijeva formiranje katedre srpskog jezika i uvođenje lektora, te da je to bio istorijski događaj za zajednicu Srba u Albaniji.

Šarčević je napomenuo i da Srbi u Albljniji nikada nisu imali svoje škole ni učenje jezika na nivou univerziteta.

- Dugotrajnim radom i uvođenjem "malog Šengena" otvorila su se vrata saradnje Srbije i Albanije, a u fazi pripreme su i dokumenti na osnovu kojih će se unaprediti odnosi dve zemlje u oblasti obrazovanja i nauke, kao i međusobno priznavanje diploma - ukazao je Šarčević.