latinica  ћирилица
09/07/2020 |  12:50 | Autor: SRNA

Srbi ne žele sa svojih ognjišta, iako je to nekom cilj

Predsjednik Inicijativnog odbora Asocijacije Srba Federacije BiH /FBiH/ Mile Marčeta rekao je Srni da srpski povratnici ne žele ponovo da napuštaju svoja ognjišta iako je očigledno nekom cilj da Srbi nestanu sa prostora Federacije.
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba) -
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba)

Marčeta je istakao da je Inicijativni odbor Asocijacije Srba FBiH podržao prijedlog Koordinacije srpskih udruženja iz Mostara kojim se traži promjena Statuta gdje će Srbi biti konstitutivni i ravnopravni sa ostala dva naroda.

On je naglasio važnost sprovođenja odluke Ustavnog suda FBiH iz 2018. godine kojom se nalaže konstitutivnost i ravnopravnost naroda u Posavskom kantonu.

- Srbi treba da znaju da nisu zaboravljeni. Zahvalni smo podršci srpskog člana Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, kao i ostalim srpskim predstavnicima na svim nivoima vlasti u BiH koji se bore da Srbi opstanu na vjekovnim ognjištima - rekao je Marčeta.

On je istakao da je ta podrška osvjedočena kroz borbu da se zaštite prava Srba u FBiH bilo da je riječ o problemu sa migrantima na srpskoj zemlji ili o borbi da se zaštite povratnici.

- Tražimo od predstavnika međunarodne zajednice u BiH da zaštite sve anekse Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je evidentno da se ne poštuje i da je nažalost međunarodna zajednica digla ruke od njega, o čemu svjedoči međunarodni incident dovoženja otpada iz Italije na prostor Drvara i Grahova u jeku pandemije virusa korona - rekao je Marčeta.

Marčeta je pozvao sve nadležne institucije da se uključe u sprečavanje zloupotrebe povratnika u Federaciju BiH.

- Podržali smo prvi povratak, realizovali ga i podržali Dejtinski sporazum, ne želimo da ponovo napuštamo svoja ognjišta jer očigledno nekome je cilj da Srbi nestanu sa prostora Federacije - istakao je Marčeta.