latinica  ћирилица
09/07/2020 |  16:14 | Autor: SRNA

Inicijativa za dopunu Izbornog zakona

Centralna izborna komisija BiH odlučila je danas da inicira donošenje dopuna Izbornog zakona BiH s ciljem obezbjeđivanja finansijske nezavisnosti CIK-a.
Izborni zakon - Foto: RTRS
Izborni zakonFoto: RTRS

U skladu sa svojim ovlaštenjima, CIK je usvojio zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH kako se više ne bi dešavalo da i nakon više od dva mjeseca od dana raspisivanja izbora finansijska sredstva za organizaciju izbora nisu obezbijeđena, saopšteno je iz CIK-a.

- Za poštivanje evropskih demokratskih standarda za izbore moraju biti ispunjene proceduralne garancije, a jedna od njih se odnosi na nezavisne i nepristrasne organe za organizaciju izbora, kako se to navodi u Kodeksu dobrog vladanja u izbornim pitanjima Venecijanske komisije", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da za organizaciju i sprovođenje izbora mora biti zaduženo nezavisno tijelo, kome će sredstva za aprovođenje izbora biti obezbijeđena u zakonskim rokovima, CIK inicira dopune Izbornog zakona u skladu sa kojima bi sredstva za sprovođenje izbora bila obezbijeđena u zakonom predviđenim rokovima, a koje "u isto vrijeme nude alternativni način prevazilaženja problema obezbjeđenja sredstava, ukoliko iz nekih razloga nisu obezbijeđena u zakonskom roku".

U saopštenju se dodaje da bi ta alternativa podrazumjevala obavezu Savjeta ministara da u slučaju nepostupanja po sadašnjem zakonskom rješenju, na zahtjev CIK-a u roku od osam dana donese posebnu odluku kojom će se obezbijediti sredstva za sprovođenje izbora.

Iniciranim dopunama Izbornog zakona BiH precizira se obaveza CIK-a da pripremljeni nacrt godišnjeg budžeta dostavlja Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje.