latinica  ћирилица
09/07/2020 |  16:22 ⇒ 18:36 | Autor: SRNA

Šapić pozvao srpski narod da ne dižu ruke jedni na druge

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić saopštio je danas da svako ima pravo na protest, ali da onaj ko ugrožava bezbjednost građana mora biti procesuiran i pozvao građane Srbije da ne dižu ruku jedni na druge "a naročito ne jer to nekome spolja odgovara".
Aleksandar Šapić (foto: sapic.rs) -
Aleksandar Šapić (foto: sapic.rs)

Šapić je u objavi na Fejsbuku istakao da se strani državljani koji su pohapšeni, a učestvovali su u neredima po Srbiji, moraju najstrože kazniti.

- Time ćemo pokazati svakome ko pokuša iz inostranstva da ugrozi srpsku bezbjednost iz svog političkog interesa, da je Srbija suverena i nezavisna država i da će svaki pokušaj uplitanja u naše unutrašnje stvari, a naročito ugrožavanje bezbjednosti srpskog naroda, biti osujećen i najstrože kažnjen - poručio je Šapić.

On je pozvao srpski narod da se "dozove pameti" i da se ne napada međusobno.

- Ne moramo da se politički slažemo, ali ne smijemo da dižemo ruke jedni na druge i ugrožavamo bezbjednost našeg naroda i društva u kojem živimo. Srbija zauvijek - rekao je Šapić.

On je istakao da svako ima pravo da protestuje na civilizovan i legalan način, ali da isto tako svako ko prekrši zakon, remeti javni red i mir, uništava državnu i privatnu imovinu, na silu pokušava da uđe u institucije društva, pali po gradu i ugrožava bezbjednost građana mora da bude spriječen, zatvoren i hitno procesuiran.

Navodeći da je obaveza policije da štiti javni red i mir, Šapić je poručio i da policija ne smije da prekorači svoja ovlašćenja i da onaj ko to ipak učini mora biti jasno sankcionisan, istovremeno.

- Policija ne može i ne smije da dozvoli da se bilo ko igra sa bezbjednošću srpskog naroda - zaključio je Šapić.

U Beogradu i nekoliko drugih gradova u Srbiji u prethodne dvije večeri održani su protesti u kojima je povrijeđeno više desetina policajaca i demonstranata, zbog ranije najave uvođenja policijskog časa u vezi sa epidemijom virusa korona.