latinica  ћирилица
09/07/2020 |  17:09 | Autor: SRNA

Komšić prvi u Bošnjaka?!

Islamski kulturni centar Bošnjaka u Berlinu organizuje danas obilježavanje godišnjice od stradanja u Srebrenici, a komemoracija će biti održana u Crkvi sjećanja.
Željko Komšić - Foto: klix.ba
Željko KomšićFoto: klix.ba

Od njemačkih zvaničnika skupu će se obratiti državni sekeretar u MIP-u Njemačke za međunarodnu saradnju u oblasti kulture Mišel Muntefering /Michelle Muntefering/, dok je iz BiH predviđeno obraćanje člana Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Zanimljivo je da ovom skupu umjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića, koji je bošnjački član Predsjedništva BiH, prisustvuje Željko Komšić koji se vodi kao hrvatski član.

Komšićevo prisustvo ovom skupu izazvalo je niz komentara sa jedinstevnim pitanjem - da li je to Željko Komšić "prvi kod Bošnjaka", dok je izostavljen Šefik DŽaferović.

To je samo potvrdilo ranija mišljenja mnogih da Bošnjaci imaju dva člana Predsjedništva BiH, čijim su glasovima i došli na te funkcije, iako se Komšić i dalje predstavlja kao hrvatski član Predsjedništva BiH, dok Hrvati kao konstitutivni narod nemaju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH.