latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:06 ⇒ 10/07/2020 | 08:46 | Autor: RTRS

Epidemiolozi upozoravaju - Srpska ušla u period naglog rasta broja zaraženih (VIDEO)

U posljednja 24 časa virus korona potvrđen je kod 105 osoba u Republici Srpskoj. Republika Srpska ušla je u period naglog rasta broja zaraženih virusom korona, kažu iz Instituta za javno zdravstvo. Pogoršanje epidemiološke situacije u Srpskoj kažu veliko je opterećenje na zdravstveni sistem, jer se zdravstvene ustanove već četiri mjeseca bez odmora bore sa pandemijom.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

Više od 100 ljudi od juče je pozitivno na kovid 19 u Srpskoj. Najveći broj novozaraženih bilježi Zvornik, pa Banjaluka. Potom idu Rogatica, Višegrad i Bijeljina. Sada se već može govoriti o eksponencijalnom rastu broja zaraženih, kažu stručnjaci, što znači da je broj pozitivnih na virus sada veći od broja oporavljenih.

- Mi prelazimo tu zlatnu granicu gdje imamo veći broj oporavljenih od broja pozitivnih i samim tim dovodi nas u mnogo težu epidemiološku situaciju. Do sada smo imali broj osoba koje su se oporavile veći od broja zaraženih, međutim u ovom trenutku je taj broj manji, broj oporavljenih je manji od broja pozitivnih i samim tim pritisak na zdravstveni sistem je mnogo veći - rekao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Višegradu je ukupno 40 zaraženih, a stanje im je stabilno, kažu iz Doma zdravlja. Od tog broja, sedmoro je radnika Doma zdravlja, a devetoro iz Doma za lica sa invaliditetom.

- Uglavnom se radi o lakšim kliničkim slikama sa nekim blažim simptomima. Imamo i troje sa težom slikom, ali nisu životno ugroženi - istakla je Gorica Tomić, iz Doma zdravlja u Višegradu.

U Srpskoj je od kovida 19 oboljelo i 144. djece, uzrasta do 15 godina, ali je njihova klinička slika blaža. Najčešće ih, kažu ljekari, zaraze roditelji.

- Njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro. Mi trenutno na Klinici za dječije bolesti nemamo hospitalizovane djece i inače kliničke slike su za sada kod djece lake, koje vrlo brzo prolaze, međutim otvara se uvijek jedno pitanje koliko su opasni za druge i koliko su rezervoar zaraze - naglasio je Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti na UKC Srpske.  

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 2.918 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 137 osoba. Oporavilo se ukupno 1.468 osoba.