latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:08 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

"Start ap projekti" - podrška u osnivanju domaćih preduzeća (VIDEO)

Vlade Srpske i Srbije, uz podršku Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske provode "Start ap projekat", koji ima za cilj realizaciju Programa razvoja preduzetništva mladih širom Srpske. Projekat ima za cilj zapošljavanje mladih, podršku osnivanju domaćih preduzeća, a prije svega zadržati mlade, prvenstveno u ruralnim područjima.
Start Ap projekat - Foto: RTRS
Start Ap projekatFoto: RTRS

Aleksa Pađan iz prijedorskog sela Petrov Gaj, nakon završene srednje škole zaposlio se u lakirnici, a onda je došao na ideju da pokrene vlastitu. Uz pomoć porodice izgradio je objekat i osnovao preduzeće. Međutim, „vjetar u leđa“ bila mu je podrška u bespovratnim novčanim sredstvima, koja je dobio zahvaljujući "start ap projektu". Izgradio je novu halu i kupio CNC mašinu.

- Da se napravi nova hala i mašina dobili smo od Vlade Republike Sroske 50 hiljada maraka. Zahvalio bih se ovim putem Vladi Srpske , Vladi Srbije, institucijama Srpske koje su obezbijedile taj program za podsticaj mladih. Nisam nikada maštao da idem u inostranstvo, ali mislim da je bilo presudno i dodatni vjetar u leđa da ostanemo i da nastavimo radimo i gradimo dalje - naglasio je Aleksa Pađan iz Petrovog Gaja.

Brat Srđan, Aleksina je "desna ruka". Radi na CNC mašini, programira, crta. Složni i zajedno mogu sve.

- Mnogo nam je značilo u smislu, mi smo planirali da ostanemo ovdje da ne idemo sa sela, da ne idemo iz Srpske i to je bio stvarno jedan vjetra u leđe koji nam je pomogao. Vidite i sami rezultat, ostaćemo tu da radimo, da stvaramo, planiramo zaposliti još radnika - naglašava Srđan Pađan.

A najviše od svega srećni su njihovi roditelji, jer su im sinovi ostali na kućištu, pokrenuli posao i zasnovali porodice.

Sretan sam što nisu u Novom Zelandu, Australiji, nekoj prekookeanskoj državi, čak i u Evropi, eto to me čini sretnim , kao i kod svakog roditelj koji bi poželio da ostanu uz njega, čeka starost bez problema - naglašava otac MilaN Pađan.

Posredstvom "Start ap projekta", tokom protekle dvije godine zaposleno je 260 mladih širom Srpske, koji su pokrenuli vlastita preduzeća. To mora biti prioritet i u Prijedoru, poručuju iz prijedorskog SNSD-a.

- Јa kao šef Kluba odbornika u gradskoj skupštini ću se truditi da i grad ima ovakve i slične neke projekte kako bismo sve te mlade zadražali u tom našem gradu, a pogotovo mlade u našim selima. Ti svi mladi ljudi su ostali i odlučili da ostanu ovdje što je veoma značajno za život u Srpskoj uopšte, a evo možemo da vidimo da se to desilo i ovdje kod nas u Prijedoru. Moram da kažem da je za te svrhe izdvojilo oko 7 miliona KM i da je to jedna dobra stvar koja se dešava u Srpskoj - istakao je Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Prijedora.

Braća Pađan planiraju proširiti posao na proizvodnju i lakiranje vlastitog namještaja. Svoju budućnost vide u rodnom Petrovom Gaju. Kažu, tu su svoji na svome, a podrška je došla u pravo vrijeme.