latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:12 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Turkovićeva neće da glasa za hrvatske kadrove (VIDEO)

Za danas zakazana sjednica Savjeta ministara, prekinuta je na samom početku. Suprotno dogovorima tri politička lidera, od prije dva dana, na zahtjev zamjenice predsjedavajućeg Savjeta ministara Bisere Turković sa dnevnog reda "skinuta" su imenovanja rukovodilaca Agencija i institucija iz hrvatske kvote, za koje je konkursna procedura odavno završena.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Turkovićeva je ponovo stopirala i ministarsku raspravu o Revidiranoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina te o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru. Uzvratili su hrvatski ministri koji su uskratili podršku krnjem dnevnom redu.

BH. politička "idila" opet je kratko trajala! Ni 48 časova! Јoš u utorak, nakon sastanka tri stranačke delegacije SNSD-a, HDZ-a i SDA, neuobičajeno "optimističan" predsjednik SDA Bakir Izetbegović bajkovito je tvrdio – kako je sve ili gotovo “sve“ dogovoreno.

- Od 7. jula kreće se sa imenovanjima, dakle SIPA, RAK i da sad ne nabrajam šta je već došlo na red. S tim da ćemo mi pokušati sa hrvatskom stranom postići da UIO ipak dobije Bošnjačka strana. Nećemo dovoditi u pitanje izbor koji izvrše strane, dakle SDA neće dovoditi u pitanje - naglasio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Ali i prije nego je Uprava za indirektno oporezivanje "došla na red" Izetbegović i njegovi stranački emisari u Savjetu ministara vratili su se staroj praksi političkog avanturizma, uslovljavanja, odlučivanja u ime drugih. I pogazili dogovor. Bisara Turković "dovela je u pitanje" imenovanje iz hrvatske kvote, direktora Službenog lista i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Po istom principu kako je sedmicama Srbima opstruisala imenovanje direktora SIPA i RAK-a. Uslijedio je "hrvatski" bumerang.

- Predstavnici HDZ su se pozvali na dogovor iz Istočnog Sarajeva da sve ono što je završena redovna konkursna procedura da će biti imenovano što gospođa Turković nije tretirala na taj način i to je bio razlog bar tako su nama iznijeli zašto nisu glasali za dnevni red - poručio je Zoran Tegeltija, presjedavajući Savjeta ministara.

A nakon hrvatskog i srpski odgovor. Bez imenovanja srpskih kadrova, koji mjesecima čekaju, za “čekanje“ je regrutovan i Selmo Cikotić.

- Јer dogovor je upravo bio takav da u trenutku izbora kadrovskih rješenja za koje je provedena redovna procedura konkursa da se uputi i procedura za imenovanje ministra bezbjednosti i to je jedno sa drugim povezano - dodao je Tegeltija.

No da li je Turkovićeva sa stranačkim šefom "povezana"? U ministarskom kratkom mandatu ispisala je dugačku listu "gafova" koje je istina njen stranački šef i najavio! Bakirova vidovitost ili pak Biserina poslušnost!? To ni najbliži stranački saradnici ne znaju!

- Nisam imao priliku da razgovaram sa Biserom Turković. Cijenim da se ona pridržavala striktno dogovora i ostalih instrukcija koje je dobila - naglasio je Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u PDPS BiH.

I tu današnjim blokadama i opstrukcijama "instruisane" Turkovićeve nije kraj. Osim što je ponovo blokirala dvije godine staru – usaglašenu Strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina, po nalogu kako je ranije priznala bošnjačkih udruženja, učinila je to i po nepoznatim instrukcijama, sa ekspertskom grupom za rješavanje slučaja "Trgovska gora".

- Nije isključeno da o ovom pitanju postoji neka vrsta politizacije sa druge strane i zatražio sam od Turkovićeve da u narednim danima, ukoliko ima nekih nedoumica, održimo radni sastanak i vidimo na koji način da prevaziđemo nesporazum - rekao je Staša Košarac, minstar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Ako nesporazum uopšte postoji, jer prijetećim nuklearnim otpadom ugroženo je 250.000 ljudi iz oba entiteta! I ako je "prevazilaženje" ovog i drugih gorućih problema u BiH, uopšte cilj Bisere Turković i njenog "instruktora"!