latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:42 | Autor: SRNA

Mitropolija: Crkva se ne bavi stranačkim predizbornim temama

Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve odbacila je danas optužbe da se bavi stranačkim predizbornim temama.
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs) -
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs)

- Ima li među političarima vjerujućih ljudi, i da li se oni savjetuju sa svojim sveštenicima oko duhovnih tema, baš sada, u ovom prelomnom vremenu – to je uvijek bila tema koja, po kanonima Crkve, spada u Svetu tajnu ispovijesti i duhovne razgovore, koji se nikada ne iznose na svjetlost dana! - navedeno je u saopštenju Mitropolije.

U saopštenju se dodaje da SPC nije inicirala susretanja bilo kojih političkih partija o temi izbora, "ili kakve god stranačke aktivnosti".

- Po svojoj prirodi, Crkva, na čelu sa mitropolitom, u neprekidnom je dijalogu sa svakim ljudskim bićem od djeteta do starca. Pa ako se sastanemo ponekad i sa opozicionim liderima po povodu bezakonog zakona, ne možemo se primaći broju sastanaka koje smo, na njihov zahtjev, i po potrebi službe, održali sa liderima DPS-a, u proteklom periodu, od kada ta stranka postoji i vrši vlast u našoj zemlji - istakli su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropplije su napomenuli da su izrazili spremnost za dijalog sa vlašću o pitanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti do Petrovdana, 12. jula, "upravo ne želeći da taj dijalog budu zloupotrebljen i uključen u predizbornu kampanju".

- Izbori samo što nisu, političke stranke rade svoj posao, a narod je, sa Crkvom na čelu, u hramovima, kao odvajkada, ali doskora i na molitvenim litijama, tražeći promjenu anticrkvenih, antievropskih i anticivili- zacijskih odredbi u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, za ovakav splet okolnosti, kao Crkva Hristova, ne osjećamo ni najmanju odgovornost - navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije dodaju da se pitanje antiustavnog zakona moglo riješiti dijalogom i u skladu sa međunarodnim standardima, mnogo prije ove kampanje za izbore, čiji datum raspisivanja opet nije bio ni u interesovanju ni u nadležnosti Crkve.

- Ali, vladajuća DPS niti je htjela istinski dijalog oko zakona, niti dovodi u pitanje održavanje izbora usred ovih vanrednih zdravstvenih okolnosti - ističe se u saopštenju.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ukazuju da je "tema Crkve usred izbora očigledno bio plan vladajuće strukture i njihova temeljna želja".

- Zato njihov glavni čovjek već sada proglašava pobjedu nad SPC za kraj avgusta! A da se ne radi o nekom našem komplikovanom otkriću i zaključku, biće nam jasno ako se samo sjetimo njihovog posljednjeg partijskog kongresa, koji je više ličio na zbor neke paracrkvene organizacije, sa ciljem stvaranja svoje autokefalne crkve, nego na skup moderne građanske partije, kakvom oni žele da je prikažu u javnosti - navodi se u saopštenju Mitropolije.