latinica  ћирилица
10/07/2020 |  07:37 ⇒ 18/08/2020 | 19:01 | Autor: sputniknews.com

Rusija pri kraju ispitivanja vakcine protiv virusa korona

U Rusiji je završen finalni stadijum kliničkih ispitivanja vakcine protiv virusa korona, koje zajedno sprovode Ministarstvo odbrane Rusije i Nacionalni centar za istraživanje Gamalej, saopštilo je Ministarstvo.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Ispitivanje je počelo 18. juna. Devet učesnika eksperimenta dobilo je jednu komponentu vakcine, a drugih devet – drugu komponentu.

Kasnije, 23. juna, vakcinu je primilo još 20 dobrovoljaca i ta grupa će dobiti buster dozu vakcine. Njima će kasnije biti uvedena druga komponenta.

- Prva grupa dobrovoljaca koja testira vakcinu biće otpuštena 15. jula nakon što prođu kontrolne analize i oni će se vratiti kući. Trenutno je njihovo stanje dobro, osjećaju se dobro, nema negativnih reakcija niti neželjenih efekata - precizira se u saopštenju.

Druga grupa dobrovoljaca na kojima se sprovodi studija o efikasnosti i imunogenosti vakcine dobiće drugu komponentu vakcine protiv virusa korona 13. jula. Shema buster doze vakcinacije, predviđena za ovu grupu, omogućava jačanje imuniteta i povećanje njegovog trajanja, objašnjava se u saopštenju.

Dobijeni podaci "ukazuju na formiranje imunološkog odgovora kod dobrovoljaca prve i druge grupe na uvođenje vakcine protiv virusa korona, kovid 19", zaključuje Ministarstvo.