latinica  ћирилица
10/07/2020 |  13:13 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

Tehnološki razvoj nezamisliv bez Teslinih izuma (FOTO)

Današnji svijet ne bi mogao da funkcioniše bez mnogobrojnih izuma velikog srpskog naučnika i pronalazača svjetskog glasa Nikole Tesle, izjavila je član Upravnog odbora Saveza inovatora Srpske Gordana Lihović na obilježavanju 164 godine od rođenja ovog velikog uma.
Polaganje vijenaca na spomen-bistu Nikole Tesle - Foto: SRNA
Polaganje vijenaca na spomen-bistu Nikole TesleFoto: SRNA

Ovaj jubilej obilježen je danas polaganjem vijenca na spomen-bistu Nikole Tesle ispred preduzeća "Elektrokrajina" u Banjaluci, uz kratak muzički program, a u organizaciji Saveza inovatora Srpske i "Elektrokrajine".

Lihovićeva je istakla da je ovo ujedno prilika za promociju mladih talenata i inovatora, čije ideje tek treba da zažive.

- Posebno sam ponosna što je Savez inovatora Srpske svojim aktovnostima doprinio da se inovatorstvo masovnije njeguje u osnovnim i srednjim školama. Činjenica da su danas uručene zlatne medalje sa Salona inovacija `Arhimed` u Moskvi za banjalučku Gimnaziju i njene inovatore i za bijeljinsku Tehničku školu, govori da ima mogućnosti da mladi pokažu svoj potencijal - rekla je Lihovićeva.

Ona je navela da će mladi inovatori svoje inovacije, zbog epidemiološke situacije, ove godine moći da predstave na virtuelnoj Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih".

Nagrađeni inovator Јelena Pušac Broćilović iz Banjaluke rekla je da je njena kapsula od srijemuša karakteristična po tome što je riječ o biološkoj inovaciji.

- Uspjeli smo da jednu biljku, koja je prisutna svega dva mjeseca u prirodi, na najkvalitetniji način konzervišemo i da je imamo tokom cijele godine. Tako divlju biljku možemo da unosimo u organizam i da preventivno čistimo krv i generalno jačamo imunitet sa prirodnim proizvodom - rekla je Broćilovićeva.

Mladim inovatorima uručene zlatne medalje sa Salona inovacija "Arhimed"  (Foto: Srna)

Broćilovićeva je rekla da su kapsulu od srijemuša prepoznali u Savezu inovatora Srpske, koji su poslali ovu biološku inovaciju na Salon "Arhimed" u Moskvi, gdje je nagrađena zlatnom medaljom.

- Trenutno smo i na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, koju organizuju resorna ministarstva Srpske i Srbije. Finale bi trebalo biti gotovo do kraja godine, tako da smo nekako, osim tržišne priče da radimo kvalitetan proizvod za široku namjenu, ušli i u vode inovatorstva, što daje poseban vjetar u leđa - rekla je Broćilovićeva.

Јedna od nagrađenih inovacija na Međunarodnom sajmu inovacija i novih tehnologija "Arhimed" u Moskvi je i pulsni detonacioni mlazni motor Zorana Vujinovića, koji je rekao da se ovim projektom stavlja u ravan sa vodećim tehnološkim silama.

Učenik banjalučke Gimnazije Petar Katić je sa timom od pet članova napravio aplikaciju "Entap", koja predstavlja pomagalo na časovima hemije, te spoj hemije i informatike.

- To je kao elektronski udžbenik koji treba da pomogne profesorima u održavanju nastave, kao i učenicima u shvatanju nastave - rekao je Katić i dodao da je medalja osvojena u Moskvi kruna rada ekipe mladih banjalučke Gimnazije i pokazuje upornost čak i nekoga ko je tek u srednjoj školi.

Portparol preduzeća "Elektrokrajina" Predrag Klincov rekao je novinarima da ovo preduzeće tradicionalno sa Savezom inovatora Srpske i Udruženjem inovatora Banjaluka organizuje očuvanje sjećanja na čuvenog Teslu.

Klincov je rekao da "Elektrokrajina" svoju osnovnu djelatnost bazira na Teslinim izumima i pronalascima.

- Imamo čast i dužnost da njegujemo i čuvamo to sjećanje i širimo znanja i podržavamo projekte u ovoj oblasti. Tesla je zadužio čitavo čovječanstvo i moderna civilizacija i naučno tehnološki razvoj su nezamislivi bez njegovih pronalazaka i svega onoga čemu je doprinio. `Elektrokrajina` će u svom radu i dalje nastojati da podržava ovakve projekte, ali i pronalaske i inovacije - rekao je Klincov.

Savez inovatora Srpske danas je povodom 164 godine od rođenja Nikole Tesle dodijelio medalje nagrađenim inovatorima.