latinica  ћирилица
10/07/2020 |  13:23 | Autor: SRNA

Linta: DŽaferovićeva neprijateljska izjava prema Srbiji i Srbima

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je danas kao neprijateljsku prema Srbiji i srpskom narodu izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića da je priznanje nepostojećeg genocida u Srebrenici preduslov za sve buduće odnose u BiH i regionu.
Miodrag Linta - Foto: RTRS
Miodrag LintaFoto: RTRS

Linta je naveo da brojne činjenice pokazuju da se u Srebrenici nije desio genocid i da su presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala političke, te da nisu zasnovane na dokazima, već na lažnim iskazima svjedoka Bošnjaka i drugih lica.

- Osim toga, DŽaferović često drsko ponavlja najbezočniju izmišljotinu da je Srbija tobože izvršila agresiju na BiH. Glavni krivac za rat u BiH jeste zločinački režim Alije Izetbegovića koji je dva puta odbio sporazum sa Srbima - navodi Linta u pisanoj izjavi.

Lintinim ističe da DŽaferović iznosi bezočnu laž da je ratni zločin nad Bošnjacima u Srebrenici najveći zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas.

Linta navodi da je istina da je protjerivanje 250.000 i stradanje više od 2.000 Srba u zločinačkoj akciji "Oluja" najveći ratni zločin u Evropi poslije 1945. godine do danas.

On ističe i da, osim toga, DŽaferović besramno traži da bude donesen zakon o zabrani negiranja nepostojećeg genocida, makar i nametanjem međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika.

- DŽaferović i drugi bošnjački političari moraju znati da se vrhunska laž o genocidu u Srebrenici ne može nametnuti srpskom narodu nikakvim zakonom i da je to uzaludan pokušaj koji je unapred osuđen na neuspjeh - poručio je Linta.

On ukazuje da je činjenica da su se desili ratni zločini na svim stranama, ali se nije desio nikakav genocid.

Linta naglašava da je zbog toga potrebno da budu kažnjeni svi ratni zločinci, a da se jednako poštuju sve žrtve, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

- Važno je naglasiti da se u Federaciji BiH i dan danas negiraju ili umanjuju masovni zločini nad Srbima. Zločinci se veličaju i dodjeljuju im se odlikovanja, a škole i ustanove dobijaju imena po njima - navodi Linta.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović izjavio je juče da je preduslov za sve buduće odnose u BiH i regionu poštovanje presude međunarodnih sudova i "priznanje da je u Srebrenici počinjen genocid".