latinica  ћирилица
10/07/2020 |  15:42 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Јujić: Opštinama Petrovac i Ribnik ukupno 155.850 KM

Ministarka uprave u lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić rekla je da će resorno ministarstvo iz sredstava redovnog finansiranja do kraja godine za opštinu Petrovac izdvojiti 70.950 KM, a opštinu Ribnik 84.900 KM, odnosno ukupno 155.850 KM.
Ribnik: Karać - Јujić - Foto: RTRS
Ribnik: Karać - ЈujićFoto: RTRS

- Ministarstvo će podržati svaki projekat koji doprinosi unapređenju i razvoju nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave - rekla je Јujućeva, koja je danas posjetila ove opštine gdje je razgovarala sa načelnicima tih lokalnih zajednica Milanom Grbićem i Nebojšom Karaćem.

U razgovoru sa Grbićem Јujićeva je konstatovala da je u toku realizacija projekta izgradnje toplovoda i grijanja do objekta turističkog informativnog centra u Petrovcu.

Za ovaj projekat opštini Petrovac je 2018. godine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave na ime sufinansiranja izdvojilo sredstva u iznosu od 15.000 KM, saopšteno je iz Ministarstva.

- Cilj sufinansiranja projekata jeste da privučemo što više investicija u nerazvijene i izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave. Ministarstvo već dvije godine učestvuje u sufinansiranju tih projekata - rekla je Јujićeva.

Grbić je izrazio je zadovoljstvo posjetom i ukazao na probleme sa kojima se opština Petrovac susreće, među kojima je pad prihoda zbog epidemije virusa korona.

Da opštine na jugozapadu Republike Srpske muče iste brige konstatovano je i na sastanku Јujićeve i Karaća.

Јujićeva je naglasila da ima razumijevanja za sve probleme sa kojima se susreću jedinice lokalne samouprave, a posebno nerazvijene i izrazito nerazvijene.

Načelnik opštine Ribnik upoznao je Јujićevu o aktuelnim infrastrukturnim projektima u ovoj opštini, kao i o daljim strateškim opredjeljenjima, te o stanju lokalnog budžeta.

- Bez pomoći Vlade Republike Srpske mi u malim i nerazvijenim opštinama bi teško mogli da realizujemo bilo kakav projekat. Zato su nam ta sredstva iz Vlade Srpske od krucijalnog značaja - rekao je Karać.

On je rekao da je Јujićeva upoznala predstavnike opštine o nekim projektima koje će Ministarstvo raspisati i finansirati u narednom periodu, a opština će pokušati da se javi na konkurse sa projektima i da povuče određena sredstva.

Karać podsjetio da je ova opština i prethodnih godina imala podršku od Vlade Republike Srpske.

Јujićeva je nakon radnog dijela sastanka posjetila i matične službe u opštinskim upravama Petrovca i Ribnika.