latinica  ћирилица
10/07/2020 |  19:01 ⇒ 11/07/2020 | 08:36 | Autor: SRNA

Dodik: Usvajanje zakona, koji priziva DŽaferović, vratilo bi verbalni delikt u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da stalna Misija BiH pri UN nije imala saglasnost Predsjedništva BiH da učestvuje u organizaciji komemorativnog skupa upriličenog od pojedinih članica Savjeta bezbjednosti UN, koji je danas održan onlajn i kome se obratio bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović.
Milorad Dodik - Foto: nezavisne novine
Milorad DodikFoto: nezavisne novine

- Stavovi koje je DŽaferović iznio tom prilikom nisu stavovi Predsjedništva BiH, već njegovi lično - istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše DŽaferovićevo obraćanje u kome je iznio svoje mišljenje da je potrebno donijeti zakon "o zabrani geniranja genocida", srpski član Predsjedništva je istakao da bi se usvajanjem jednog takvog zakona, na koje poziva DŽaferović, u BiH vratio verbalni delikt.

- To bi nas sve zajedno udaljilo i od istine i od pomirenja, a bojim se i trajno zakopalo u period tragičnih zbivanja u BiH - konstatovao je Dodik.

On je izrazio duboko žaljenje zbog svih žrtava u Srebrenici i okolnim selima, bilo da je riječ o srpskim ili bošnjačkim, i pozvao sve da kroz istinu, bez zabrana i tabua, dođemo do prijeko potrebne istine o zbivanjima u Srebrenici i njenoj okolini od 1992. do 1995. godine.