latinica  ћирилица
10/07/2020 |  20:05 | Autor: RTS

Novi protesti građana u Beogradu i više gradova Srbije (FOTO)

Četvrti dan zaredom u Beogradu se održava protest građana nezadovoljnih radom vlasti. Za razliku od utorka i srijede, protest u četvrtak protekao je mirno. Okupljanja i u više gradova Srbije.
Protesti ispred zgrade Skupštine u Beogradu (foto: Sputnik / Branko Maksimović) -
Protesti ispred zgrade Skupštine u Beogradu (foto: Sputnik / Branko Maksimović)

Okupljanje građana počelo je oko 19.00 ispred Narodne Skupštine u Beogradu.

U jednom trenutku došlo je do manjeg verbalnog sukoba okupljenih građana, lijeve i desne orijentacije, ali je brzo završen.

Prisutni su i građani koji za sebe kažu da ne pripadaju ni jednoj struji, već da su tu kako bi izrazili miran protest.

Sve protiče mirno, nema sukoba i incidenata. 

Primjećena je i jedna grupa policajaca.

Uoči početka protesta, društvenim mrežama širio se poziv građanima da, za razliku od juče kada su protest izrazili sjedenjem na platou ispred Skupštine, danas "ustanu i dignu glas".

Za sada se niko nije izjasnio kao organizator protesta, a na pozivu koji je objavljen na društvenim mrežama pisalo je da je svaka osoba pojedinačno vođa protesta.

Novi Sad - protesti (foto:021.rs)

Treći dan protestuju i Kruševljani. Građani koji su se odazvali pozivu upućenom preko društvenih mreža, okupili su se u 19 časova kod spomenika Kosovskim junacima, kako bi iskazali nezadovoljstvo radom vlasti i izvještavanjem RTS-a. 

Nezadovoljni građani u koloni su došli do sjedišta SNS-a gde su skandirali Srbiji, pjevali himnu. U obraćanju su govorili o uskraćenim pravima građana na slobodu mišljenja, zalaganju za nestranačko zapošljavanje. 

Grupa građana okupila se i u Čačku. Uz miran protest za sada poručuju da se ograđuju od ispada grupe demonstranata koji su juče kamenovali sjedište SNS-a u tom gradu. Prisutan je i lider Dveri Boško Obradović. 

U Nišu je protest počeo oko 19.30 ispred Skupštine grada. Okupljeni su blokirali ulicu Nikole Pašića. 

Drugo veče zaredom, oko 19 časova ispred zgrade Gradske uprave u Kraljevu okupili su se građani, među kojima su uglavnom mladi, nezadovoljni mjerama koje su uvedene zbog širenja koronavirusa i najavom njihovog pooštravanja.

Za širenje virusa okrivljuju vlast, traže ostavku i odgovornost kriznog štaba i otkrivanje, kako kažu, istinitih podataka o epidemiji.

Novi Sad - protesti (foto:021.rs)

Čuli su se i zahtjevi da za ugostitelje važe iste mjere u cijeloj zemlji i da ne budu u nepovoljnijem položaju od kladionica.

Traže i da, država, ako im već ograničava rad privatnika, obezbijedi i pomoć kako bi mogli da isplate radnike.

Јasnog organizatora nije bilo, a poziv za okupljanje poslat je preko društvenih mreža. Učesnici protesta su potom krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Protest teče mirno i bez incidenata.

Protesti su najavljeni i u Novom Sadu, Subotici.

Prvi protest održan je u utorak uveče nakon obraćanja predsjednika Vučića i najave uvođenje policijskog časa u Beogradu za vikend. Iako je protest počeo mirno, tokom večeri je došlo do nereda, bacanja suzavca, upada u Skupštinu.

Sličan scenario viđen je i drugog dana protesta, u srijedu, kada je došlo do sukoba između policije i demonstranata. 

Za razliku od nereda u utorak i srijedu, u četvrtak su protesti bili mirni, i uz manje koškanje okupljenih u Beogradu, uglavnom su protekli bez incidenata.