latinica  ћирилица
10/07/2020 |  21:36 | Autor: SRNA

Borelj: Za žaljenje odluka suda i Erdogana

Evropska unija /EU/ kritikovala je danas odluku turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da Aja Sofiju proglasi džamijom.

- Za žaljenje je odluka turskog Državnog savjeta da promijeni status jedne od najpoznatijih lokacija u modernoj istoriji Turskem a potom i Erdoganova odluka da se kontrola nad Aja Sofijom preda vjerskom direktoratu - navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja.

Erdogan je nešto ranije potpisao dekret kojim Aja Sofija postaje džamija nakon što je sud poništio odluku vlasti iz 1934. godine kojom je ta građevina postala muzej.

Erdogan je na društvenoj mreži "Tviter" objavio kopiju dekreta koji je potpisao, u kojem se navodi da se kontrola nad Aja Sofijom predaje vjerskom direktoratu i da će ona postati bogomolja.

Aja Sofija je bila centralno mjesto hrišćanske Vizantije i muslimanskog Osmanlijskog carstva, a sada je jedan od najposjećenijih spomenika u Turskoj.

Odluku o poništavanju njenog muzejskog statusa donio je Državni savjet, najviši administrativni sud u Turskoj.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu /Unesko/ izvršiće reviziju statusa Aja Sofije nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ovu lokaciju u Istanbulu proglasio džamijom.

- Žalosno je to što odluka Turske nije bila predmet dijaloga niti obavještenja unaprijed. Unesko poziva turske vlasti da bez odgađanja otvore dijalog kako bi se izbjegao korak unazad od jedinstvene vrijednosti tog izvanrednog nasljeđa čije očuvanje će biti predmet revizije na narednoj sjednici Komiteta za svjetsko nasljeđe - navodi se u saopštenju ove organizacije UN.