latinica  ћирилица
11/07/2020 |  15:39 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Francuski MIP i DŽozef Bajden osudili izmjenu statusa Aja Sofije

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Ledrijan i američki predsjednički kandidat demokrata DŽozef Bajden osudili su odluku Turske o promjeni statusa Aja Sofije koja je od muzeja pretvorena u džamiju.

Iz francuskog MIP-a su naveli da to dovodi u pitanje jedan od najznačajnijih simbola moderne i sekularne Turske.

U saopštenju se napominje da se mora očuvati cjelovitost ovog vjerskog, arhitektonskog i istorijskog dragulja, simbola slobode vjeroispovijesti, tolerancije i različitosti, koja je na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.

Francusko Ministarstvo podsjeća da Aja Sofija mora i dalje da predstavlja pluralitet i raznolikost vjerskog nasleđa, dijalog i toleranciju, piše Katimerini.

Američki predsjednički kandidat demokrata DŽozef Bajden pozvao je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da izmijeni svoju odluku o Aja Sofiji.

On je istakao da je Aja Sofija arhitektonsko čudo koje poštuju pripadnici više vjera.

- Aja Sofija je posljedih 85 godina bila muzej što je omogućavalo ljudima širom svijeta da je posjećuju, da se dive i da se mole na ovom svetom mjestu. Duboko žalim zbog ove odluke Turske i apelujem da Erdogan izmijeni svoju odluku i zadrži Aja Sofiju kao muzej i time osigura jednak pristup za sve tom zdanju - navodi se u Bajdenovom saopštenju.