latinica  ћирилица
11/07/2020 |  19:57 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Prijedor: Kursevi iz oblasti kreativne industrije (VIDEO)

Kreativna industrija, uključujući IT sektor, softver, dizajn, reklamiranje i video igre, jedan je od najbrže rastućih sektora globalne ekonomije.
Kreativna industrija Prijedor - Foto: RTRS
Kreativna industrija PrijedorFoto: RTRS

U ovoj industriji zaposlene su na desetine miliona mladih širom svijeta.

Zahvaljujući Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, i sve više mladih Prijedorčana ima priliku da uđe u svijet kreativne industrije.

Oko 100 polaznika dobi od 13 do 19 godin, pohađa kurseve u Predi, u pet modula. Kurs veb dizajna je završen. U toku je kurs grafičkog dizajna.

Sedamnaestogodišnje Bjanka i Nađa namjeravaju da upišu studije grafičkog dizajna. Kurs će im poslužiti za sticanje osnovnih znanja iz ove oblasti.

- Kako smo počeli, čini mi se da ću i steći ovdj i više nego osnovna znanja. Mogu razviti svoju kreativnost i tu ideju koja je po meni najvažnija - kaže Bjanka Zvicer.

- Krenula sam da steknem neko iskustvo i da vidim kako se to radi, jer nisam imala iskustva s tim. Do sad smo naučili dosta i drago mi je što imamo ovaj način rada - dodala je Nađa Radanović.

Obuka je organizovana u dobro opremljenim kabinetima, pod budnim okom stručnjaka.

Osim kreativne, polaznici će proći i korporativnu obuku i biti upoznati s  načinom rada svjetskih kompanija iz oblasti kreativne industrije.

- Nakon ovih završenih 40 časova biće im dovoljno da se upuste u neki ozbiljnij rad i već sada u tim srednjoškolskim danima da nešto sebi mogu sami zaraditi - istakla je Sonja Kušumović, dipomirani grafički dizajner i predavač.

Zoran Dimitrijević, projekt menadžer, navodi da je interesovanje stvarno veliko, te da posebno raduje povratna informacija od samih korisnika da su jako zadovoljni.

"Industrija budućnosti", kako nazivaju kreativnu industriju, pruža veliku mogućnost zapošljavanja.

Međutim, većina polaznika radna mjesta pronaći će izvan Prijedora, pa i BiH. Iz Agencije ističu da je važno zadržati mlade kreativce u gradu.

Bilobi dobro da eventualno neke takve firme pokušamo dovesti u Prijedor, da upravo oni zapošavaju ove naše kadrove iz našeg grada, i da oni ostaju u našem gradu - zaknjučio je Aleksandar Drljača, direktor Agencije PREDA-PD. 

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora, zbog velikog interesovanja polaznika, pokrenuće i inicijativu za osnivanje visokoškolske ustanove u ovom gradu, za školovanje kadrova u oblasti kreativnih i informaciono - tehnoloških industrija.