latinica  ћирилица
12/07/2020 |  13:14 | Autor: SRNA

Kon: Postoji mogućnost uvođenja vanrednih mjera

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mjera u Srbiji, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih virusom korona i izrazio nadu da do toga neće doći.
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

- Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mjere, to je već pitanje. Јa se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje - rekao je Kon.

On je naveo da će stanje biti epidemiološki loše posebno ukoliko dođe do situacije jedan oboljeli na 1.000 stanovnika i ocijenio da je situacija u Beogradu gora nego što je bila u aprilu.

- Imali smo ta slavlja i proslave i ta mjesta prenošenja virusa, tada je svejedno koje je godišnje doba, tu se stvaraju superprenosioci. Moramo da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj - rekao je Kon za TV Prva.

On je podsjetio da se cijela strategija oslanjala na to da će virus oslabiti tokom ljeta i da će se sporije širiti.

- Ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbjeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prevoz... vi ne možete tu uvijek da kontrolišete socijalnu distancu - naveo je Kon.

On je rekao da prenošenje virusa zavisi i od toga koliko je kontakt bio blizak, kao i da ne mora nužno da se zarazite ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Prema njegovim riječima, važno je da se poštuje mjera da je jedna osoba na četiri kvadratna metra, što se odnosi i na polaganje ispita na fakultetima.

Kon je istakao da vritići moraju da rade, iako bi epidemiolozi sve zatvorili, dodavši da je sreća što mala djeca imaju uglavnom blage simptome ukoliko dođe do zaraze.

Na pitanje o odlasku na bazene rekao je da su to rizična mjesta. "Bazeni su mesto visokog rizika, tu je pitanje organičenosti korišćenja, svaki bazen ima organičenje koliko ljudi može da primi", rekao je Kon.

On je ocijenio da će svakako biti izazovno i nepredvidivo kada ponovo dođe sezona gripa.