latinica  ћирилица
12/07/2020 |  14:23 ⇒ 19:40 | Autor: SRNA

Obilježeno 28 godina od odbrane Doboja

U Doboju je danas obilježeno 28 godina od bitke za ovaj grad, koji su na Petrovdan 1992. godine iz više pravaca napale muslimansko-hrvatske snage i strani plaćenici i kada su poginula 34 srpska borca i pripadnika policije, a više od 76 je ranjeno.
Dobojsko naselje Vila - parastos - Foto: SRNA
Dobojsko naselje Vila - parastosFoto: SRNA

Parastos stradalima je služen u dobojskom naselju Vila, koje se našlo prvo na udaru, a potom su kod spomen-obilježja položeni vijenci.

Petrovdanska bitka vođena je 12. jula 1992. godine na području od prigradskog naselja Vila do Putnikovog brda.

Јedan od učesnika borbi Zoran Dević, koji je tada i ranjen, ispričao je da su se borbe tada vodile prsa u prsa, i da su se u tim teškim okolnostima od neprijatelja međusobno razlikovali po detaljima.

- Razlika je bila samo u tome što je kod suprotne strane desna nogavica od pantalona bila preko čizama, trake su nam bila na istoj strani, uniforme otprilike iste, a mi se odnekud i poznajemo jer smo do juče zajedno išli u školu, zajedno živjeli, radili i boravili u ovom gradu - izjavio je Dević.

Tadašnji komandant Prvog bataljona Dobojske brigade Dimšo Živanović podsjetio je da su u podne jake neprijateljske snage napale Doboj iz pet pravaca u pet talasa s ciljem da ga, potpomognute neprijateljskim snagama koje su bile u Јohovcu, okruže i zauzmu.

- Artiljerijski napad je počeo u 12.00 časova, gorjela je zemlja, a onda i pješadijski napad. Napad je išao u pet pravaca, a odmah su uočena tri glavna kojim su htjeli da ovladaju - napomenuo je Živanović.

On je naveo da je neprijatelj u prvoj fazi imao dosta usjeha u prodoru ali da su nakon pregrupisavanja branioci oko 17.00 časova stabilizovali linije odbrane, te da se posljednji udarni talas neprijatelja dogodio poslije ponoći kada su namjeravali da izvuku svoje poginule i ranjene.

Predsjednik Skupštine dobojske Boračke organizacije Pero Tubić rekao je da se grad Doboj 1992. godine branio od neprijatelja koji je po običaju napao na vjerski praznik, a počelo je granatiranjem da bi se gradu nanijela što veća šteta.

- Doboj je u tom trenutku bio mjesto koji je prihvatio izbjeglice i nejač iz okolnih gradova od Zenice, Sarajeva, Žepča, Maglaja, Tešnja, Modriče i Dervente - rekao je Tubić.

Prema njegovim riječima, bila bi velika nesreća za srpski narod da grad tada nije odbranjen.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić izrazio je zadovoljstvo što su se danas okupila sva lokalna udruženja proistekla iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i zbog iskazane sloge koja govori o značaju petrovdanske bitke, odnosno događaju kada je definitivno potvrđeno da će Doboj biti dio Republike Srpske.

Niko do danas nije odgovarao pred domaćim pravosuđem za granatiranje Doboje i stradanje njegovih građana.