latinica  ћирилица
12/07/2020 |  19:34 ⇒ 13/07/2020 | 07:20 | Autor: RTRS

Obilježena godišnjica stradanja Srba iz Srebrenice (VIDEO)

Služenjem parastosa ubijenim i polaganjem vijenaca na Spomen ploči na Zalazju kod Srebrenice, ali i na drugim stratištima, obilježena je godišnjica stradanja Srba ovog kraja, koje su pripadnici takozvane Armije Republike BiH ubili u proteklom ratu. Samo na Petrovdan 1992. godine, prije 28 godina muslimanske oružane formacije iz Srebrenice ubile su 69 mještana sela Sase, Zalazje i Biljača.
Zalazje (Arhiv) - Foto: RTRS
Zalazje (Arhiv)Foto: RTRS

U mučkom napadu na Zalazje, muslimani su ubili sve što su stigli, a mještane su hvatali i vodili u srebreničke zatvore-svjedoče preživjeli Srebreničani.

Ko će odgovarati za ubistvo muža Milojke Simić? Zarobljen je i odveden u logor. Posmrtni ostaci su mu pronađenitek nakon 20 godina.

- Moj suprug Branko živ je zarobljen na Zalazju na Petrovdan prije 28 godina i ubijen je u logoru u Srebrenici, a njegov brat Petko ekshumiran je bez glave koja nikada nije nađena i to za pravosuđe BiH nisu zločini koje treba procesuirati i čeka se da pomru svjedoci - ogorčena je Simićeva.

Kome je smetala starica Đuka Simić iz Kunjerca. Ubili su je pred kućnim pragom pripadnici 28. divizije tzv Armije R BiH. Stradao je i otac Radenka Tomića.

- Poginuo je 1992. godine na Zalazju kad su muslimani napali iz Srebrenice. Naserove horde sve što su našli to su i pobili, koga su uhvatili živog, toga su poslije ubili - naglašava Tomić.

Na Petrovdan nije samo stradalo Zalazje, srebrenički muslimani napali su i popalili sela Sase, Biljaču i Zagone.

Stevka Živanović i danas tuguje za sinom Milojem. Imao je 20 godina, a ubijen je u zasjedi.

- Godine prolaze, srce tuguje za sinom i tako će biti sve dok budem živa - kaže Živanovićeva.

Do pomirenja može doći kada srpske žrtve u Srebrenici više ne budu žrtve drugog reda, ističu iz organizacionog odbora.

S druge strane, porodice i preživjeli nikada neće prestati tragati za istinom.

Predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da su na Zalaju dva spomenika srpskim žrtvama u dva posljednja rata za koje niko nije odgovarao, što govori da su Haški tribunal i Sud BiH sudovi nepravde u koje Srbi nemaju nikakvo povjerenje.

O ubistvu srebreničkih Srba posebno sudije Slobodana Ilića pisao je i Ibran Mustafić, politički lider muslimana iz Srebrenice.

Ni to nije bilo dovoljno da se dođe do pravde - kaže načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

- Poruka sa Zalazja ista kao i prethodnih godina, samo se brojka mijenja, a to je "28 godina od zločina bez kazne" u Zalazju i da porodice nastradalih još čekaju i traže istinu i pravdu. Srebrenica je napuštena kada je riječ o srpskim žrtvama. Niko nije osuđen za zločine nad srebreničkim Srbima u Haškom tribunalu i to je razlog zašto ne vjerujemo u rad međunarodnog, ali i Suda BiH koji pravdu dijele selektivno - poručio je Grujičić.

Predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica rekao je da je u posljednjem ratu u BiH prvo ubijena istina što su učinili zapadni moćnici i mediji i da pravu istinu o karakteru rata svijet tek saznaje.

- Ovdje, oko Srebrenice i Bratunca u 1992. godini stradalo je više od 2.500 Srba od kojih su 80 odsto bili civili, a Bošnjaci su stradali 1995. godine i to samo vojnici. Te činjenice govore šta je bio uzrok, a šta posljedica i ko je napadao, a ko se branio na ovim prostorima - istakao je Torbica.

Na današnji dan prije 28 godina, zapaljena su četiri srpska sela Zalazje, Zagoni, Sase i Biljača.

Veliki broj kuća u ovim selima i dalje je porušen, a stanovništvo ubijeno ili protjerano.