latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:04 ⇒ 14/07/2020 | 08:38 | Autor: RTRS

Privrednici Srpske bez podrške federalnih institucija (VIDEO)

Privrednici iz Srpske koji posluju u Federaciji, u vrijeme pandemije, ostali su bez podrške federalnih institucija. Zbog toga će pravni tim Privredne komore Srpske kod nadležnog Ustavnog suda pokrenuti osporavanje odredbe Poreske uprave Federacije, prema kojoj su poslovne jedinice privrednih subjekata iz Srpske, koje posluju u Federaciji, izostavljene iz mjera za ublažavanje negativnih posljedica virusa korona.
Privrednici Srpske bez podrške Federacije BiH - Foto: RTRS
Privrednici Srpske bez podrške Federacije BiHFoto: RTRS

Bez podrške federalnih institucija ostalo je više od 1.500 radnika, a izostanak pomoći i nerazumijevanje vlasti ovog entiteta otežalo je poslovanje privrdednih subjekata iz Srpske.

Ovakva odluka je neustavna i prava privrednika, poručuju u Privrednoj komori Srpske, štitiće kod nadležnog Ustavnog suda.

Objašnjenje za ovakve postuke tražili su, kažu, od Vlade Federacije, ali odgovor nisu dobili.

- Mi koliko imamo informacije sve firme iz Srpske su isplatile plate radnicima u FbiH i to je bio veliki finansijski udarac na njih i sigurno će se odraziti na njihovo poslovanje - rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore.

S druge strane, Vlada Srpske, kažu u Privrednoj komori, nije se vodila primjerom federalne vlade. Pomoć je isplaćena svim preduzećima, koja posluju na teritoriji Srpske.

- Mi smo imali priliku kroz uredbe da uvedemo restriktivne mjere, međutim mislim da bi tu oštetili radnike iz Republike Srpske i nismo htjeli da donesemo odluku koja bi bila na štetu naših radnika već pokušavamo sa Vladom FBiH da nađemo zajednički jezik - dodao je Račić.

Pandemije virusa korona privredi Srpske nanijela je ogromnu štetu, posebno metalskoj, drvnoj i industriji kože i obuće, podaci su Privredne komore. Uprkos tome do sada nije bilo većih otpuštanja radnika.

- Јednostavno ta strana tržišta koja su interesantna za našu privredu još uvijek nisu pokrenula proizvodnju u potrebnom obimu da bi mi mogli da plasiramo svoje proizvode na zapadno tržište, sigurno će ako sačekamo ovakav intezitet u narednih nekoliko mjeseci te štete biti preko milijardu KM - naglasio je Račić.

Da bi ublažili ekonomske posljedice izazvane virusom korona i sačuvali radna mjesta, privrednici će Vladi Srpske uskoro predložiti dodatni paket mjera.