latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:06 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

U Srbiji pad oboljelih, ali rekordan broj pacijenata na respiratoru (VIDEO)

U Srbiji je 279 novozaraženih, a 12 pacijenata preminulo je od virusa korona. Broj zaraženih se smanjuje. Međutim, na respiratorima su 154 pacijenta, i to je najviše od početka epidemije. Krizni štab ponovo je uveo svakodnevne pres konferencije za informisanje građana. Upozoravaju, zdravstveni sistem je pred kolapsom!
Medicinski radnici - Foto: Facebook
Medicinski radniciFoto: Facebook

Uključivanjem reumatološkog centra, pete bolnice u Kovid sistem, zdravstveni sistem dobio je dan ili dva.

Međutim, pitanje je dana kada će izgubiti trku, upozoravaju u Kriznom štabu. Blagi pad oboljelih u posljednja četiri dana pripisuju mjeri obaveznog nošenja maski, ali na naplatu tek treba da dođu demonstracije.

- Molimo da se ljudi ne okupljaju zato što je to najveći atak na naš zdravstveni sistem. Sve političke borbe i razlike, sve može da sačeka - rekla je Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije.

Goran Stevanović, direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti i član Kriznog štaba Vlade Srbije istakao je da su zdravstveni kapaciteti napregnuti do krajnjih granica. Kako je naveo, zdravstveni radnici uspijevaju da kupe koji dan vremena ali je apelovao na stanovništvo da mijenja navike, kako bi se zajedno izborili sa problemom pandemije virusa korona.

Na optužbe, s druge strane, da je vlast dozvolila održavanje izbora i fudbalskog derbija bez mjera, premijerka Srbije kaže da brojke nisu pokazale porast nakog toga. Priznaje, ipak, da se pogriješilo u ranijoj procjeni toka epidemije i slabljenju virusa na ljeto.

- Nije to predviđao naš Krizni štab. To su svi predviđali, nije istina, nije istina, u redu, borimo se sa nečim drugim - dodala je Brnabićeva.

Pogrešne su bile i procjene o prokužavanju i kolektivnom imunitetu građana. Ne samo što građani Srbije nemaju ni blizu potreban procenat imunih, nema ga ni Švedska koja se opredijelila za takav sistem borbe.

- Nažalost, kod ove bolesti u ovom trenutku se ne možemo na to osloniti. Prvo stepen prokuženosti, pokazuje još uvijek jednocifren broj prokuženih - pojasnio je Srđa Јanković, imunolog.

Broj inficiranih sve manje postaje relevantan, jer je sada mnogo veći procenat teže oboljelih koji zahtijevaju liječenje.

S druge strane, zbog velikog broja testova, dolazi do zagušenja sa obradom, pa će glavni parametri na koje će se Štab oslanjati biti broj hospitalizovanih i pacijenata na respiratoru, kažu u Kriznom štabu.