latinica  ћирилица
14/07/2020 |  09:45 | Autor: SRNA

Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra Sulejmana Brkića

Opštinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu koja bivšeg ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejmana Brkića /54/ tereti za zloupotrebu položaja.
Opštinski sud Tuzla (Foto:Vijesti.ba) -
Opštinski sud Tuzla (Foto:Vijesti.ba)

Brkić je optužen da je počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Kantonalno tužilaštvo saopštilo je da postoji osnovana sumnja da je Brkić, svjestan da koristi svoj službeni i uticajni položaj ministra od avgusta 2019. do februara 2020. godine, više puta protivzakonito posredovao i uticao na tadašnjeg direktora, a kasnije i v.d. direktora Uprave policije Tuzlanskog kantona, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti.

Službene radnje su se odnosile za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u, iako je znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima i o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave odlučuje o radnim pravima policijskih službenika.

Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d. direktora odbili, budući da su izlazili van ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu, navodi se u saopštenju.

Brkić je optužen da je u maju 2020. godine uputio Vladi Tuzlanskog kantona prijedlog za imenovanje kandidata za novog direktora Uprave policije, iako je znao da ne zadovoljava uslove u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona jer mu u mandatnom periodu prestaje radni odnos po sili zakona zbog uslova za starosnu penziju.

Bez obzira na takva saznanja nastavio je da insistira na imenovanju ovog kandidata za direktora, te je kao ovlašteni predlagač na vanrednoj sjedici Vlade Tuzlanskog kantona obrazložio svoj pisani prijedlog i zatajio članovima Vlade da predloženi kandidat ne ispunjava eliminatorni zakonski kriterijum, dodaje se u saopštenju.

Održavajući članove Vlade u zabludi, jer su imenovali takvog kandidata za direktora Uprave, Brkić je optužen da je ovoj osobi pribavio korist u vidu imenovanja, kao i u vidu veće plate i doprinosa na platu.

Opštinski sud Tuzla je u ovom predmetu zakazao ročište za izjašnjenje o krivici 4. avgusta 2020. godine.