latinica  ћирилица
14/07/2020 |  11:53 ⇒ 11:54 | Autor: RTRS

Sveti Vrači - Kozma i Damjan

Srpska pravoslavna crkva molitveno se danas sjeća Svetih Vrača - Kozme i Damjana, ljekara koji su besplatno liječili ljude, pa su zbog toga i ostali upamćeni kao "besrebrenici".
Sveti Vrači (ilustracija) -
Sveti Vrači (ilustracija)

Sveti Kozma i Damjan bili su ljekari i kako hrišćani čvrsto vjeruju, čudotvorci. Ova dvojica svetitelja bili su rođena braća, rodom iz Rima, a kao djeca su kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su imali veliku blagodat od Boga, da liječe ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su od bolesnika zahtijevali da vjeruju u Isusa Hrista, jer se svako ozdravljenje dešava voljom Božijom.

Naslijedivši veliko imanje, milostivo su ga razdavali siromašnima, ne očekujući nikakvu nagradu za to niti zahvalnost, jer su svako dobro djelo činili u ime Hristovo. U to vrijeme u Rimu je carevao neznabožački car, a pred njega su gonitelji hrišćanstva doveli, ovu svetu braću okovane u lancima.

Poslije dugog ispitivanja car im je naredio da se odreknu vjere u Isusa Hrista i prinesu žrtve rimskim bogovima. Međutim, Kozma i Damjan ne samo što nisu poslušali cara nego su ga još i savjetovali da on prizna „jedinoga istinitoga Boga – Isusa Hrista“.
Sveti mučenici Kozma i Damjan rekli su mu "Naš Bog nije stvoren, ali On je Stvoritelj svega, a tvoji su bogovi izmišljotine ljudske i djelo ruku umjetničkih. I kad ne bi bilo umjetnika da vam naprave bogove, vi se ne bi imali kome klanjati."

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je, poslije čuda učinjenog nad samim carem, kad su ga čudesno iscijelili od teške bolesti - car i sam izjavio svoju vjeru u Isusa Hrista i pustio braću. Kozma i Damjan zatim su nastavili da propovijedaju hrišćanstvo i iscjeljuju bolesnike. Nakon što se za njihovu moć da izlječuju ljude nadaleko pročulo, na tome im je bio zavidan neki ljekar, nekadašnji njihov učitelj, i pod izgovorom da beru ljekovite trave izveo ih u planinu i ubio kamenjem. Ovi svetitelji stradali su 284. godine.