latinica  ћирилица
14/07/2020 |  13:17 | Autor: SRNA

Dunjić: Počeo rad osuđenika u javnom interesu

U Srpskoj je počelo sprovođenje mjere rada osuđenika u javnom interesu, rekao je Srni pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Pero Dunjić.
Pero Dunjić (Foto:nezavisne.com) -
Pero Dunjić (Foto:nezavisne.com)

- U Osnovnom sudu Doboj održan je sastanak predstavnika Ministarstva pravde Republike Srpske i Komunalnog preduzeća "Progres", uz prisustvo osuđenog lica kojem je izrečena mjera rada u javnom interesu. Bio je to prvi sastanak radi utvrđivanja programa, načina i dinamike izvršenja ove alternativne krivične sankcije u Republici Srpskoj - rekao je Dunjić.

Dunjić je istakao da je Ministarstvo pravde Republike Srpske u proteklom periodu preduzelo niz aktivnosti na stvaranju uslova u lokalnim zajednicama za izvršenje mjere rada u javnom interesu, imajući u vidu činjenicu da se ovakav rad izvršava u mjestu prebivališta osuđenog lica.

- U Ministarstvu pravde Republike Srpske ne krijemo zadovoljstvo zbog činjenice da je ovim činom započelo izvršenje ove vrste krivične sankcije, prvi put u istorijatu sistema izvršenja krivičnih sankcija - naveo je Dunjić.

Prema njegovim riječima, na osnovu prijava pravnih subjekata, potpisani su ugovori o međusobnoj saradnji, nakon čega je sačinjena lista onih subjekata koji ispunjavaju uslove i kod kojih se može izvršavati mjera rada u javnom interesu.

- Izražavamo veliku zahvalnost javnim preduzećima, javnim ustanovama i organizacijama Crvenog krsta iz Republike Srpske, koji su, kao partneri Ministarstva pravde Srpske, prepoznali društveni značaj i potencijal rada u javnom interesu. Pozivamo i ostale pravne subjekte koji ispunjavaju uslove da se prijave na javni poziv za učešće u realizaciji mjere rada u javnom interesu - naveo je Dunjić.

Rad u javnom interesu je svaki društveno koristan rad kojim se ne vrijeđa ljudsko dostojanstvo i koji se ne vrši s ciljem sticanja dobiti.

Ovakav rad ne može biti kraći od 60 časova, niti duži od 360 časova i određuje se za vrijeme koje ne može biti kraće od mjesec dana, niti duže od šest mjeseci, te ne može biti duži od 60 časova u toku mjeseca.