latinica  ћирилица
14/07/2020 |  14:52 | Autor: Glas Srpske

Zatvoren konkurs za direktora Policije Srpske

Konkurs za izbor direktora Policije Republike Srpske koji je raspisan 24. juna zatvoren je juče, a Nezavisni odbor će sačekati do petka prije nego što pregleda pristigle prijave, potvrdio je za Glas Srpske predsjednik Nezavisnog odbora Zdravko Ružević.
Policija Republike Srpske - Foto: RTRS
Policija Republike SrpskeFoto: RTRS

On kaže da je praksa da se sačeka par dana nakon zatvaranja konkursa za slučaj da su neki kandidati prijave poslali poštom.

- Mi ćemo sačekati do petka, ali u ovom trenutku ne mogu da vam kažem da li ćemo već u petak imati sjednicu i razmatrati prijave. To zavisi od obaveza članova Nezavisnog odbora, jer su svi tu ljudi profesionalno vezani za svoj posao. Uglavnom, u petak će se znati koliko prijava je stiglo, a vidjećemo da li ćemo tada imati sjednicu ili prvom prilikom poslije toga kada svi budu mogli da prisustvuju - kaže Ružević.

On kaže da se do petka ne može praviti presjek i govoriti koliko kandidata se prijavilo, jer se mora ostaviti rok za eventualne prijave poslate poštom.

Prema saznanjima Glasa Srpske, prijave su predali bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS i aktuelni savjetnik ministra unutrašnjih poslova Siniša Kostrešević, kao i službenik Uprave za policijsku podršku i bivši načelnik Јedinice za posebne istrage Vlado Јovanić.

- Ne zna se da li su prijave predali kandidati čija imena su se ranije spominjala u javnosti, kao što su načelnik Uprave policije Dalibor Ivanić, načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata Borislav Šarić, zatim načelnik Uprave za policijsku podršku Željko Spasojević, te načelnik Centra za obuku MUP-a Srpske Mladen Marić - kaže naš sagovornik.

Ističe da unutar MUP-a ima još kandidata koji ispunjavaju stroge uslove za direktora Policije RS koji do sada nisu eksponirani u javnosti, dodajući da nije isključeno da će se i neko od njih prijaviti na konkurs.

Savjet ministara danas je aktuelnog direktora Policije Srpske Darka Ćuluma imenovao za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH.